schulz
Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. PHOTO: © European Union- EP.

Predseda EP Martin Schulz zdôrazňuje potrebu tolerancie a solidarity v boji proti terorizmu

Predseda Európskeho parlamentu na úvod decembrového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu zdôraznil potrebu využívania tolerancie, solidarity, priateľstva a ľudskosti ako zbraní v boji proti takzvanému Islamskému štátu, skupine aš-Šabáb a ďalším teroristickým organizáciám. Martin Schulz označil víkendové útoky v Turecku, Egypte a Somálsku za najnovšie príklady epidémie, ktorá zasiahla v roku 2016 celý svet, a v mene Parlamentu vyjadril rodinám a priateľom obetí úprimnú sústrasť.

Musíme opätovne potvrdiť naše hodnoty, toleranciu, solidaritu, priateľstvo a ľudskosť, aby sme zastavili snahy teroristov šíriť medzi ľuďmi strach. Bude to ťažšie, ako útočiť bombami, naše hodnoty však stoja za obranu, vyhlásil predseda EP. Ak by sme mali boj za tieto hodnoty vzdať, teroristi by vyhrali, dodal.

Martin Schulz zároveň oznámil, že napísal etiópskej a egyptskej vláde v súvislosti s prípadmi Ibrahima Hawalu a Dr. Mereru Gudinu. Ibrahim Hawala bol ako neplnoletý zatknutý za účasť na demonštrácii a v súčasnosti čelí trestu smrti. Dr. Merera Gudina bol zatknutý pri návrate do Etiópie potom, ako v Európskom parlamente informoval o politickej kríze v krajine.

Odchádzajúci poslanci

  • Pablo ZALBA BIDEGAIN (EPP, ES) – kreslo poslanca sa uvoľnilo k 18. novembru 2016.

Zmeny v programe plenárneho zasadnutia

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Utorok

  • Do programu bola zaradená rozprava k celkovej revízii rokovacieho poriadku Európskeho parlamentu.
  • Rozprava na tému ′Stav v oblasti právneho štátu a demokracie v Poľsku′ bola presunutá z utorka na stredu, uskutoční sa v popoludňajších hodinách.

Streda

  • Do popoludňajšieho programu bola zaradená rozprava k odporúčaniu Európskej komisie o vykonávaní vyhlásenia EÚ a Turecka a k obnoveniu presunov osôb podľa dublinského nariadenia .
  • Neskôr poludní budú poslanci diskutovať so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini aj o útokoch na koptskú katedrálu v Káhire a o slobode náboženského vyznania a viery.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices