poda
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Vyskúšali sme si týždeň bez mäsa, aby sme pochopili udržateľný rozvoj

Stúpajúca hladina svetových oceánov, ktorá ohrozuje mnohé ostrovné štáty v Karibiku, záplavy v mnohých krajinách sveta, topenie ľadovcov v Antarktíde, mnoho ľudí, najmä deti v rozvojových krajinách trpia chorobami, ktoré sú spôsobené znečistením ovzdušia, pôdy a vody. Okrem iného, priemerná teplota stúpa každým rokom a to často spôsobuje zmenu klímy, vysýchanie riek a jazier, a to všetko spôsobuje že mnohí ľudia takto strácajú svoje zdroje na živobytie a právo na kvalitné a zdraviu neškodlivé environmentálne prostredie.

Nielen tieto výzvy a problémy boli dôvodom prečo Organizácia spojených národov začala v roku 2012 na konferenciu v Rio de Janeiro o udržateľnom rozvoji (Rio +20) diskusiu o prijatí Sustainable development goals (Ciele udržateľného rozvoja).

Výsledkom tejto konferencie a následných rokovaní bolo prijatie 17 Cieľov udržateľného rozvoja, ktoré sú prezentované ako jeden z hlavných programov rozvoja sveta podľa OSN na obdobie nasledujúcich 15 rokov (plán na 2015-2030). Tieto Ciele udržateľného rozvoja nepriamo nadväzujú na viac-menej úspešnú snahu Rozvojových cieľov milénia (MDG´s). Medzi SDG´s napríklad patrí snaha o mier a spravodlivosť, rovnosť pohlaví, kvalitné vzdelanie pre každého, ochrana života vo vode a na súši, kvalitné pracovné miesta a udržateľný ekonomický rast alebo snaha o využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

V rámci predmetu Riešenie konfliktov v rozvojovom kontexte 6 študenti FSEV UK diskutovali aj o týchto problémoch a návrhoch riešení zahrnutých v SDG´s. Niektorí z nich sa rozhodli podstúpiť vegetariánsky týždeň a nižšie si môžete prečítať ich zážitky a skúsenosti.

Eunika Pogran
Ako by som zhrnula môj vegetariánskych týždeň? …v prvom rade to bolo pre mna zmenou. Častokrát si myslíme, že jedinec vela nezmení, ale ak by si to povedal každí…naozaj by sa nič nezmenilo. Keď som sa trošku zamyslela nad tým, či prispievam k tomu akým smerom sa uberá naša zem, alebo tomu zabranujem. Či robím aspoň to malo čo je v mojich silách aby som priniesla zmenu?! Uvedomila som si, že pristupujem veľmi pasívne k tomu čo sa okolo mňa deje…myšlienky ‚udržateľného rozvoja‘ ma oslovili. A výzva #Vege_den ma zaujala ne toľko, že som sa rozhodla zmeniť svoje stravovacie návyky aspoň na jeden týždeň.

Zo začiatku to bolo tažké…nikdy by som nepovedala, že by som mohla mať problém vzdať sa masa. Ale ked prídete do reštaurácie a v menu ani nemajú vegetariánske jedlo, začne sa vám to sťažovať. A je naozaj ťažké vyhnúť sa masu. Po par dňoch som si ale zvykla a začala zapájať svoju kreativitu pri varení. Skúšať nové kombinácie a zdieľať recepty s ostatnými. Veľmi ma to začalo baviť. Vedomie toho, že prejavujem to ako mi nie je ľahostajné čo sa deje s touto planétou deje ma ešte viacej motivoval…týždeň zbehol ako nič. Ja som sa rozhodla že vegetariánstvo pre mna nebude iba týždňovou výzvou…ale životným štýlom .

Miro Pažma
V súčasnej dobe sú nám akademicky podložené dopady konzumácie mäsa a mäso produkujúceho priemyslu na osobné zdravie človeka ale aj prírodné prostredie neustále predkladané. Veľká časť svetovej populácie aj napriek tomu denne konzumuje živočíchov. Tento nezdravý trend je v 21.storočí stále prítomný. Dochádza síce k celostvetovému nárastu počtu ľudí ktorý konzumujú len vegetariánsku či vegánsku stravu, avšak sú to stále zanedbateľné čísla. Myšlienky o zmene stravovacích návykov sú v dnešnej dobe šíritelné mnohými spôsobmi a preto by bolo asi správne očakávať v budúcnosti nárast množstva vegetariánsky sa stravujúcich ĺudí. Ja osobne dúfam, že sa raz celá zemská populácia bude stravovať len z rastlinných zdrojov. Nevieme si totiž ani len predstaviť to množstvo pozitívneho dopadu aký by malo takéto stravovanie na našu planétu a náš druh.

Richard Velits
Vege týždeň bola určite výzva pre tých z nás, pre ktorých je mäso na tanieri samozrejmosť. Osobne sa mi idea rozhodne páči, pretože je nutné uvedomiť si, že konzumáciou čisto jedál z mäsa škodíme nielen sami sebe ale aj ostatným vo svete, že zdroje týchto jedál sa míňajú čoraz rýchlejšie a teda nieje isté, že do budúcnosti nám tieto zdroje zostanú. Otázka potom vyplýva, že čo potom keď nám dôjdu? V dnešnej dobe rastie počet vegetariánov, čo je určite plus, avšak pre globálnu zmenu v stravovaní je treba aby si všetci ľudia uvedomili dopad, ktorý zanechávajú tým čo jedia. Aj cez tieto problémy si však nedokážem predstaviť stravovať sa čisto z rastlinných jedál a preto voči ľudom, ktorí žijú týmto životným skladám poklonu.

Ak by ste sa chceli dozvedieť o vegetariánstve a vplyve vegetaránstva na svet okolo nás, tak odporúčame filmy: Earthlings a Cowspiracy.

Autori: Eunika Pogran, Miro Pažma, Andrea Zápachová, Richard Velits, Alex Rusnák, Kamila Potočárová

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices