benová
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: European Union- EP.

Monika Beňová: Nesmieme zatvárať oči pred potláčaním ľudských práv

Rešpekt a ochrana ľudských práv sú jednou zo základných podmienok účinného boja s chudobou a zmierňovaním sociálnych nerovností. Priamo súvisia so životnou úrovňou a kvalitou demokracie v spoločnosti. Európsky parlament (EP) sa preto bude v rámci dnešného plenárneho zasadnutia zaoberať a hlasovať o správe týkajúcej sa ich dodržiavania vo svete a efektívnosti politík Európskej únie (EÚ) v danej oblasti.

Ľudské práva reprezentujú jednu zo základných hodnôt, na ktorých je EÚ postavená.Musí preto aktívne vystupovať proti akémukoľvek ich porušovaniu. Platí to smerom do vnútra, aj navonok. Do týchto aktivít je preto v budúcnosti potrebné ešte výraznejšie zapojiť aj európsku diplomatickú službu,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Prípady porušovania ľudských práv by podľa nej mali byť výraznejšie zohľadňované aj pri budovaní ekonomických a obchodných vzťahov Únie a jej členských štátov s tretími krajinami. „Ani v prípade biznisu nesmieme pri potláčaní ľudských práv zatvárať oči,“ zdôraznila.

Ich ochrana je dôležitá predovšetkým z pohľadu rozličných zraniteľných skupín obyvateľstva. Či už ide o ženy, deti, menšiny, seniorov, ale napríklad aj hendikepovaných ľudí, na ktorých sa bohužiaľ často zabúda. Každá z nich je špecifická z hľadiska svojich práv a potrieb v tejto oblasti. Pri ich zabezpečovaní plnia nezastupiteľnú úlohu rozličné organizácie v rámci fungujúcej občianskej spoločnosti. Tie preto netreba spochybňovať, čoho sme dnes bohužiaľ svedkami aj na domácej politickej scéne. Naopak je potrebné im pomáhať a pracovať na posilňovaní ich nezávislosti,“ uzavrela europoslankyňa.

Viac..  Týždeň v EP: Ženy v športe, obchod s Ukrajinou a Moldavskom a príprava na plenárne zasadnutie  

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices