voľný obchod s USA
PHOTO © European Union

Európsky parlament schválil novú dohodu: rovnaké práva a pravidlá o bepečnosti pre Európanov i pre Američanov

Na jednej strane chcú Spojené štáty a Európska únia bojovať s terorizmom, preto musia sprístupňovať údaje o trestnej činnosti. Na druhej strane je potrebné, aby chránili osobné údaje občanov. Táto situácia vyvolala množstvo otázok a priniesla ešte viac rokovaní. Europoslanci našli pre tento problém riešenie. To je cieľom  zastrešujúcej dohody, ktorú Európsky parlament nakoniec odsúhlasil. 

Jean Philipp Albrecht zo skupiny Zelených/Európskej slobodnej aliancie o dohode  povedal: „Počas rokovaní sme dosiahli mnohé zlepšia ochrany osobných údajov v oblasti polície a spravodlivosti v Spojených štátoch. Je zrejmé, že možno dosiahnuť lepšie štandardy než pred tým.“

V minulosti si mohli občania USA nechať opraviť záznamy v registri trestov aj v Európe. Európania takúto možnosť v Spojených štátoch nemali. Vďaka zastrešujúcej dohode budú mať všetci konečne rovnaké práva.

Pokiaľ sa náhodou voláte rovnako ako zločinec, ktorý je v Spojených štátoch na čiernej listine, môže to mať vážne dôsledky. Občania EÚ si budú môcť nárokovať vymazanie mena – v prípade potreby aj rozhodnutím súdu – ak sa vyskytne takýto omyl. Poskytovanie údajov sa takisto bude obmedzovať len na určité súbory, a to výhradne na čas trvania vyšetrovania.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

„Neplatí to pre oblasti ako údaje o spoločnosti alebo o tajných službách, kde je v Spojených štátoch ešte stále čo zlepšovať, keďže ich úroveň ochrany sa nedá porovnať s našou,“ dodal k téme J. P. Albrecht.

Normy pre výmenu údajov o trestnej činnosti stanovené v tejto dohode môžu byť v budúcnosti základom pre ďalšie dohody o obchodných údajoch alebo údajoch tajných služieb.

O oma

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices