utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nemecko deportovalo prvých migrantov, ktorým neudelili azyl

FRANKFURT NAD MOHANOM/KÁBUL / Nemecko deportovalo späť do Afganistanu prvú skupinu Afgancov, ktorých žiadosti o udelenie azylu úrady zamietli. Päťdesiat neúspešných migrantov poslali späť do vlasti letecky z letiska vo Frankfurte nad Mohanom na základe októbrovej dohody Berlína a Kábulu.

Na frankfurtskom letisku protestovalo proti vráteniu afganských migrantov niekoľko stoviek ľudí. Opatrenia kritizuje tiež opozícia a niektoré mimovládne organizácie ako Pro Asyl. Šéf poslaneckej frakcie Zelených Anton Hofreiter napríklad obvinil ministra vnútra Thomasa de Maizière z „nemilosrdnej hry“ a lekárska organizácia IPPNW vyhlásila, že tento postup je v rozpore s ľudskými právami.

Podľa nemeckých médií je ďalšie lietadlo plánované na začiatok januára. Hovorca okrem iného tiež poznamenal, že tento rok sa už z Európy vrátilo do Afganistanu okolo desať tisíc ľudí.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Od začiatku minulého roka sa do Nemecka dostal viac ako milión migrantov z Blízkeho východu, Afriky a ďalších častí sveta. Nebývalý príval utečencov vyvolal v krajine obavy o bezpečnosť a integráciu a posilnil protimigračné skupiny, ako je strana Alternatíva pre Nemecko (AFD).

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices