Martin Schulz
Odchádzajúci predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. PHOTO: © European Union- EP.

Martin Schulz sa európskym lídrom prihovoril poslednýkrát ako predseda Európskeho parlamentu

Vo svojom prejave vyzdvihol dôležitosť spolupráce a solidarity. Lídrov vyzval k tomu, aby popracovali na otázkach ako obrana, migrácia, banková únia, nezamestnanosť mladých a Rusko. „Všetci ste súhlasilis tým, že potrebujeme EÚ, že EÚ je jediným nástrojom na vyriešenie výziev, ktorým čelíme. Na toto by sa nemalo zabúdať a malo by to viesť vaše kroky,“ odkázal im.

Počas summitu sa Martin Schulz stretol aj s premiérmi Grécka a Dánska Alexisom Tsiprasom a  Larsom Løkke Rasmussenom.

Odchádzajúci predseda Európskeho parlamentu vo svojom príhovore hovoril aj o brexite. Európske krajiny by tu mali podľa neho pracovať „v duchu lojálnej spolupráce.“ „Nesmieme dovoliť, aby sa brexit stal emotívnou záležitosťou, a nesmieme z neho urobiť ani právne bludisko, z ktorého bude veľmi ťažké dostať sa. Nesmieme podporovať neopodstatnené tvrdenia populistov, že EÚ je prameňom všetkého zla,“ vyhlásil. Ohľadne odchodu Spojeného kráľovstva pripomenul i to, že Parlament sa musí plne podieľať na rokovaniach. „Ak tu nebudeme adekvátne zapojení, môže sa stať, že nebudeme schopní dať náš súhlas. V takomto prípade čaká Spojené kráľovstvo ten najťažší možný brexit,“ varoval.

Schulz vyzval aj k bližšej spolupráci v oblasti obrany. „Jedným z dôsledkov brexitu bolo to, že priniesol impulz pre ďalšie prehlbovanie spolupráce čo sa týka obrany. Vidím, že mnohí z vás sa ujali tejto iniciatívy a som veľmi rád, že po rokoch prázdnej rétoriky sa konečne prijímajú konkrétne kroky. Vyzývam vás k tomu, aby ste tento impulz udržali,“ povedal.

Hovoril aj o posledných dramatických udalostiach v Sýrii. Zadržiavanie civilistov v Aleppe predstavuje podľa jeho slov ďalší stupeň v tomto konflikte. „Dnes, viac ako kedykoľvek predtým, musíme  naliehať na členov Bezpečnostnej rady OSN, aby dodržali svoje medzinárodné povinnosti a konali v mene ľudskosti,“ vyhlásil.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Na vyriešenie migrácie je podľa Schulza najdôležitejšia solidarita. „Azyl a migrácia sú už vyše roka pre EÚ tou najzložitejšou výzvou. Vyriešime ju len vtedy, ak si budeme navzájom pomáhať a budeme s sebe solidárni,“ odkázal všetkým štátnikom.

Vyzval ich aj k tomu, aby sa k riešeniu problémov pustili, hneď ako vzniknú a nečakali dovtedy, kým narastú do obludných rozmerov, stanú sa nezvládnuteľnými alebo nás budú rozdeľovať. EÚ podľa neho potrebuje „lídrov, ktorí nasledujú svoje presvedčenie, aj keď z krátkodobého hľadiska sa to istej časti voličov nemusí páčiť.“ Nezabudol pripomenúť, aby prestali zo všetkého obviňovať Úniu. „To, čo robíme v Bruseli, môže byť úspešné len vtedy, ak všetci preberú svoju zodpovednosť. Prestaňte sa tváriť, že úspechy sú národné a za zlyhania môže Európa,“ povedal im.

Svoj posledný prejav na summite EÚ ukončil odchádzajúci predseda Parlamentu slovami, že EÚ je najväčším úspechom, ktorý sa  našej civilizácii poradilo dosiahnuť počas minulého storočia. „A doteraz som presvedčený, že je to pravda. Nebojme sa za EÚ bojovať,“ dodal.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices