zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 49. týždňa 2016

ČNB možno zavedie negatívne sadzby

EUROZÓNA: Minulý týždeň boli publikované finálne novembrové čísla indexov nákupných manažérov (PMI) za eurozónu v službách, výrobe a kompozitného indexu. Aj napriek tomu, že kompozitné čísla dopadli mierne pod očakávania trhu, došlo k zrýchleniu rastu eurozóny na 53,9 bodu, čo predstavuje 11-mesačné maximá. „PMI v službách bol revidovaný z odhadu 54,1 bodu na 53,8 bodu (v októbri dosiahol 52,8 bodu), čo predstavuje najrýchlejší rast od decembra 2015, aj keď pomalším tempom ako výrobný sektor. Ťahúňom rastu boli okrem robustného rastu v Nemecku aj periférne krajiny ako Írsko, Španielsko, či dokonca Taliansko, kde rast stúpol na 9-mesačné maximá,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.  Za zlepšením ekonomického rastu stojí aj fakt, že rast zamestnanosti pokračuje už 25. mesiac v rade, čo podporuje dopyt a tlačí na výrobné kapacity a služby a vedie k najrýchlejšej akumulácii nahromadených objednávok od mája 2011. Novembrové čísla PMI tak potvrdili pokračujúci rast ekonomiky menového bloku.

USA: Tvorba pracovných miest v USA podľa októbrového JOLTS reportu dosiahla 5,534 milióna, čo je mierne pozitívne prekvapenie oproti trhom očakávaných 5,5 milióna. Trh práce USA podľa JOLTS reportu tak poukazuje na rastúci trend zamestnanosti, ktorá sa predovšetkým pre kvalifikovaných pracovníkov pri ďalšom očakávanom raste blíži k plnej zamestnanosti. To otvára dvere zvýšeniu sadzieb už na decembrovom zasadnutí FED-u. Tento report ponúka aj metriku miery výpovedí, ktorá sa počíta ako počet podaných výpovedí vydelených počtom pracujúcich, resp. platených zamestnancov. Takto meraná miera výpovedí dosiahla vysokú hodnotu 2,1 %, čo dáva pozitívny signál o stave trhu práce, pretože ľudia sú ochotní dať výpoveď, ak cítia, že si dokážu rýchlo nájsť ďalšiu prácu. Na tento fakt poukázala aj šéfka Fed-u Janet Yellenová.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

ČESKÁ REPUBLIKA: Člen bankovej rady ČNB Tomáš Nidetzký povedal, že v čase, keď sa bude ČNB pripravovať na zrušenie svojho už tri roky trvajúceho programu bránenia svojej koruny voči euru, môže zaviesť negatívne sadzby. Očakávané zrušenie programu už teraz láka značné prítoky investícií do českej koruny a ČNB bojuje na devízovom poli proti množstvu špekulantov kupujúcich českú menu a stávkujúcich na jej prudké posilnenie voči euru. Súčasná „stabilizácia“ českej meny pomáha exportne orientovanej ekonomike ako aj inflácii, ktorá sa aj v Česku drží nízko. Zníženie sadzieb zo súčasných 0,05 % by spravilo korunu menej atraktívnou.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices