materska dovolenk
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Dobrá správa pre nastávajúcich rodičov, materská porastie

BRATISLAVA / Postupné zvyšovanie materskej dávky až na úroveň 100 percent platu sľubovala už Iveta Radičová. Roky sa nič nedialo, teraz sa javí, že sa nastávajúci rodičia dočkali. Minister Richter a jeho rezort práce prichystali pozitívnu zmenu už od januára 2017.

Prvá zmena príde už od prvého januára. Maximálna výška materského príspevku porastie zo súčasných 918 eur a 20 centov na 1260 eur. Od mája si prilepšia aj tie mamičky, ktoré nezarábajú v hrubom takmer 2000 eur mesačne. Ministerstvo práce chce totiž zvýšiť príspevok zo súčasných 70 percent hrubého príjmu na 75 percent. „Ideme na tých 34 týždňov v plnej miere vykrývať stratu príjmu matky z toho titulu, že sa rozhodla mať dieťa a odísť na materskú dovolenku,“ vysvetľuje minister Richter.

Od januára bude minimálna materská 310 eur a 40 centov, od mája ešte o 22 eur viac. Slovensko sa tak zaradí medzi tri najštedrejšie krajiny v EÚ, najmä čo sa týka dĺžky materskej, ktorá je 34 týždňov. Zvýšiť sa má aj rodičovský príspevok, no len o 10 eur. A porastie aj opatrovateľský príspevok pre pracujúcich rodičov detí do troch rokov zo súčasných 230 na 280 eur mesačne.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices