Ilustračné PHOTO © European Union

Nové pravidlá boja proti terorizmu bude Parlament schvaľovať vo februári

Zahraniční bojovníci, ktorých poznáme aj pod označením „osamelí vlci“ pripravujúci teroristické útoky v niektorej z krajín Európskej únie budú za tento trestný čin posudzovaní na základe nových pravidiel. Tie odsúhlasili poslanci Výboru pre občianske slobody ako nové pravidlá pre boj proti terorizmu.

Poslankyňa Monika Hohlmeier z Európskej ľudovej strany na tieto pravidlá reagovala: Nie je slobody bez bezpečnosti. Cestovanie do zahraničia na teroristické účely, školenia, podnecovanie k terorizmu alebo na jeho financovanie bude považované za trestný čin vo všetkých členských štátoch EÚ. Je to veľmi komplexný rámec, ktorý implementuje smernica OSN a Pracovná skupina pre finančnú činnosť v boji proti terorizmu.“

Za trestné činy sa budú považovať cesty do zahraničia s cieľom pripojiť sa k teroristickej skupine alebo za účelom výcviku terorizmu. Rovnako bude podozrivá aj osoba, ktorá sa vráti do EÚ za účelom poskytovania školení na výrobu výbušnín, zbraní a iných nebezpečných predmetov. Nové pravidlá sa vzťahujú aj na „osamelých vlkov“, ktorí študujú teroristické praktiky, aby vykonali teroristický útok na vlastnú päsť.

Členské štáty by mali zabezpečiť odstránenie online obsahu, ktorý podnecuje k spáchaniu terorizmu, prípadne by mali zabezpečiť aspoň blokovanie takéhoto obsahu. Okrem toho pripadá k povinnostiam členských štátov aj rýchla výmena dôležitých informácií súvisiacich s trestným konaním v oblasti terorizmu. Cieľom výmeny informácií je predovšetkým zabránenie ďalším útokom.

Viac..  M. Beňová: Riziká súvisiace s umelou inteligenciou musíme vedieť účinne eliminovať

Prostredníctvom národných webových stránok alebo núdzových podporných stredísk by mali členské štáty zabezpečiť pomoc obetiam a rodinám obetí teroristických činov. Táto pomoc by mala zahŕňať aj zdravotné ošetrenie, psychickú podporu a poradenstvo v oblasti právnych a finančných záležitostí. V prípade, že je obeťou teroristického činu občan iného štátu, nové pravidlá určujú podmienku jeho bezpečného návratu domov.

Vo februári 2017 sa tieto pravidlá budú schvaľovať Parlamentom. Členské štáty budú mať následne 18 mesiacov na ich implementovanie.

O vik

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Ten, kto vtrhne na cudzie územie a zabíja nevinné deti je terorista a tak sa k nemu musíme aj správať

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Poslanci …

Consent choices