manka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Maňka: Ak zateplíme budovy v EÚ, ušetríme až 100 miliárd EUR!

Zimný energetický balíček Maroša Šefčoviča dostal v Európskom parlamente zelenú! Začína sa s ďalšou fázou zatepľovania budov, ale aj novými štandardmi pri stavaní nových. Tak napríklad parkovacie priestory už budú musieť byť povinne vybavené špeciálnymi zásuvkami pre nabíjanie áut na elektrinu. Ale s novými opatreniami súvisí aj nové označovanie elektrospotrebičov.

Žiadne regulácia vysávačov, hriankovačov, či iných spotrebičov. Maroš Šefčovič v europarlamente vysvetľoval, že pôjde výlučne o šetrenie energií a našich peňaženiek. Elektrospotrebiče budú totiž mať opäť prísnejšie označovanie. To, čo je napríklad teraz v triede A++, bude iba A. Normy sa sprísňujú, šetriť sa bude naprieč Európskou úniou.

Nejde pritom iba o spotrebiče. Až 30 % všetkej energie spotrebujeme na chladenie, alebo vykurovanie budov. A aj to nie efektívne. “Máme budovy, kde v zime je nám zima, v lete horúco a energiu púšťame de fakto von oknom,“ upozorňuje europoslankyňa Monika Smolková.

Brusel preto vyčlenil ďalších 10 miliárd EUR na zatepľovanie. „Do Európskej únie dovážame energie hlavne z Ruska za 420 miliárd EUR ročne. Tým, že iba zateplíme budovy v EÚ, ušetríme až 100 miliárd EUR ročne,“ vysvetľuje pre EuropskeNoviny.sk europoslanec Vladimír Maňka.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Slovenský eurokomisár Šefčovič ale chystá aj novú legislatívu v prípade stavieb nových budov. Napríklad garáže budú musieť mať dostatok špeciálnych zásuviek pre nabíjanie áut na elektrinu.  “Klimatické ciele sa nám nepodarí dosiahnuť bez toho, aby sme mali na našich cestách viacej elektrických áut, aby sme v našich mestách prepravovali ľudí elektrickými autobusmi, aby sme viac využívali vlaky,“ hovorí Šefčovič.

O red

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices