BRATISLAVA / Aj to málo produktov, ktoré na Slovensku vyprodukujeme, vyvezieme do zahraničia. Tam z toho vytvoria hotové potraviny a tie putujú opäť k nám, ale už za inú, vyššiu cenu. Konkrétny vinník vraj známy nie je. Isté je, že produkcia viacerých potravín na Slovensku z roka na rok klesá a tak sa nachádzame na chvoste členských štátov Európskej únie.
“Veľkú časť produktov, ktoré kupujeme v potravinách tu nefinalizujeme. Čiže napríklad mliečne výrobky, bravčové mäso, hydina, vajcia. Nejakým spôsobom sa u nás nespracovávajú,“ hovorí Michal Feik, hovorca MP SR.
5l mlieka u nás vyprodukujeme približne za 1,50€
Jeho výkupná hodnota je ale menšia a tak ho do zahraničia predáme zhruba za 1,25€. No a z rovnakého množstva spravíme 1kg syra ktoré na Slovensko dovezieme za približne 10€.
Aj preto podľa posledných štatistických údajov dostupných na Eurostate patríme k štátom ktoré produkujú v rámci Európskej únie najmenej potravín.
Od roku 2007 poklesla výroba pečiva o 21%, syry o 20% a výrobky z mäsa o 13%. Nájsť ale jedného vinníka tejto situácie je vraj nemožné.
Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk