sefcovic
Eurokomisár Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union- EP.

EÚ uvoľnila 600 miliónov eur pre Ukrajinu

V kontexte Asociačnej rady medzi Európskou úniou a Ukrajinou sa uskutočnilo aj stretnutie medzi podpredsedom Európskej komisie pre Energetickú úniu Marošom Šefčovičom,  prvým podpredsedom vlády Ukrajiny Stepanom Kubivom a podpredsedom Európskej investičnej banky Vazilom Hudákom.

Účelom stretnutia bolo prediskutovať realizáciu Memoranda o porozumení o strategickej spolupráci v oblasti energetiky zo dňa 24. novembra tohto roka. Konkrétnym výsledkom napĺňania Memoranda je aj podpis šiestich dohôd medzi Ukrajinou a Európskou investičnou bankou v hodnote 600 miliónov Eur.

Maroš Šefčovič v tejto súvislosti uviedol:

,,Ukrajina je strategickým partnerom Európskej únie. Nie je dôležitá preto len výška pomoci, ale aj oblasti, do ktorých táto pomoc smeruje. Ide v prvom rade o vyššie vzdelávanie, ktoré je predpokladom modernizácie ukrajinskej spoločnosti. Ďalšie dohody sa týkajú energetickej efektívnosti, kde odborníci predpokladajú, že pokiaľ by Ukrajina dokázala zlepšiť svoju energetickú efektívnosť na priemer Európskej únie – ušetrila by toľko, koľko predstavuje spotreba energie Španielska. Ďalšie dohody sa týkajú podpory rozvoja železničnej infraštruktúry a podpory malých a stredných podnikov. Okrem toho sme hovorili s ukrajinským partnerom aj o bezpečnosti plynových dodávok počas zimného vykurovacieho obdobia, kde nás ukrajinský partner ubezpečil, že majú dostatok tak plynových zásob, ako aj uhlia, aby mohli pokryť jednak vlastné potreby, ako aj zabezpečiť bezpečný tranzit do Európy. Takisto nás ukrajinská strana požiadala, aby Európska únia vyslala svojich odborníkov na Ukrajinu na monitorovanie plynulosti dodávok a potvrdenie toho, že tranzit plynu prebieha bez akýchkoľvek anomálií. Prisľúbil som, že takúto monitorovaciu misiu by sme zabezpečili, s veľkou pravdepodobnosťou prostredníctvom Združenia európskych prepravcov plynu (ENTSOG), ktoré zabezpečovalo monitorovanie už v minulosti“.

Balíček finančnej pomoci, ktoré boli odpísané:

  • Podpora na vyššie vzdelávanie a energetickú efektívnosť: 120 miliónov Eur
  • Modernizácia železničnej infraštruktúry: 150 miliónov Eur
  • Zdokonalenie infraštruktúry poľnohospodárskej spoločnosti Nibulon – 71 miliónov Eur
  • Podpora ukrajinským malým a stredným podnikom – 260 miliónov Eur
Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices