lajcak
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Lajčák: Slovensko si zvolilo správne priority a bolo úspešné pri ich napĺňaní

Hodnotenie priebehu a výsledkov slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie bolo v Bratislave hlavnou náplňou diskusií ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka na osobitných stretnutiach s predstaviteľmi slovenských mimovládnych organizácií a s veľvyslancami členských krajín EÚ na Slovensku.

„Od kolegov v Európe počúvam na adresu slovenského predsedníctva veľmi pozitívne hodnotenia – konštatujú, že hoci sme Rade EÚ predsedali po prvýkrát, preukázali sme profesionalitu, spoľahlivosť a odbornosť,“ povedal minister M. Lajčák na stretnutí s mimovládnymi organizáciami. Zároveň pripomenul, že aj mimovládny sektor bol pri príprave SK PRES dôležitým partnerom, ktorý takisto prispel k jeho úspechu.

„V rámci oficiálnych podujatí predsedníctva sa v Bratislave konalo 18 ministerských zasadnutí, jeden summit premiérov a prezidentov,  jedno stretnutie predsedov parlamentov. Celkovo tu rokovalo približne 700 delegácií zo 45 krajín. V Bruseli sa zase počas nášho predsedníctva konalo 51 ministerských Rád a vyše 1200 zasadnutí na pracovnej úrovni,“ zhrnul politické aktivity SK PRES minister M. Lajčák a dodal, že okrem toho Slovensko usporiadalo v rámci kultúrnej prezentácie vyše 250 kultúrnych podujatí v 30 krajinách.

V bilancii ešte pokračoval súhrnom výsledkov, ktoré sa Slovensku podarilo docieliť v samotnej agende EÚ: „Spomedzi výsledkov najvýraznejšie rezonuje Bratislavský summit, ktorý odštartoval a dostal do európskej terminológie pojem bratislavský proces – teda reflexiu aktuálneho stavu a budúcej podoby EÚ. Veľmi významné je však aj dosiahnutie dohody o budúcoročnom rozpočte EÚ, ratifikácia Parížskej klimatickej dohody Európskou úniou, či pokrok v budovaní jednotného digitálneho trhu. Výsledkov je však podstatne viac a som rád, že môžem konštatovať, že Slovensko si zvolilo správne priority a bolo pri ich napĺňaní úspešné,“ zdôraznil minister M. Lajčák.  Zástupcom mimovládnych organizácií tiež pripomenul, že to, čo na začiatku predstavovalo pre všetkých v SR obrovskú výzvu, sa podarilo vo vzájomnej spolupráci meniť na sériu využitých príležitostí.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

„Aj podujatia mimovládneho sektora nemalou mierou prispeli k zviditeľneniu Slovenska a predsedníctva. Spomeniem napr. Globsec, Tatrasummit či Medzinárodnú konferenciu rozvoja a demokracie,“ konštatoval minister M. Lajčák a poďakoval sa mimovládnym organizáciám za podporu a pomoc počas SK PRES. Ich zástupcovia zase zhodnotili predsedníctvo zo svojho pohľadu a podelili sa o dojmy a postrehy, ktoré pre MZVaEZ predstavujú cennú spätnú väzbu.

Spoločne s ministrom M. Lajčákom sa zhodli, že úspešné predsedníctvo vytvára vhodné predpoklady na zintenzívnenie verejnej diskusie o európskych témach na Slovensku a posilňovanie povedomia o výhodách a smerovaní európskeho projektu. Zároveň sa dohodli na pokračovaní spolupráce a dialógu s MZVaEZ v tomto smere.

Na následnom pracovnom obede s veľvyslancami členských krajín EÚ sa minister M. Lajčák zameral na detailnejšie zhrnutie výsledkov predsedníctva v konkrétnych oblastiach európskych politík, kde sa podarilo pohnúť veci dopredu, a ktoré o pár dní preberie Malta ako ďalšia predsednícka krajina. Minister a veľvyslanci tiež spoločne prediskutovali aktuálne otázky európskej zahraničnej politiky a úlohu EÚ na globálnej scéne.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices