Kissova
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS. PHOTO: archív SaS.

Jana Kiššová: Symboly Vianoc sú v ohrození

Nie je nič horšie, ako keď vianočnú atmosféru rozbije tragédia.

Pred necelým rokom som písala o tisíckach vyčíňajúcich utečencov počas Silvestrovskej noci v Nemecku. Výsledok? Množstvo trestných oznámení, stovky dotknutých osôb a desiatky pokusov o sexuálne násilie. Tento týždeň sa počas vianočných trhov v Berlíne odohrala ďalšia tragédia. S vysokou pravdepodobnosťou utečenec vpálil nákladiakom do davu ľudí na vianočných trhoch. K tomu odpornému a zbabelému činu, po ktorom zostalo dvanásť mŕtvych a desiatky zranených,  sa prihlásil Islamský štát. Vraj to bol ich bojovník.

Za jednu z najvyšších hodnôt v živote považujem slobodu. Získali sme ju na Slovensku ťažko a po veľmi dlhej dobe. No stratiť sa dá rýchlo. Som síce odporca „prepravidlovaného sveta“, no isté pravidlá existovať musia. A musia sa dodržiavať. Aby sme zostali slobodní, v slobodnom štáte, v slobodnej Európe. Ich ignorácia vedie k anarchii a tá zabíja slobodu.

Nemecký masaker s rovnakým scenárom ako v Nice je ďalším argumentom, ktorý stojí proti idealistickým tvrdeniam, že Európska únia príval utečencov, vrátane tých ilegálnych, ľahko zvládne, že sú pre Európu príležitosťou a sú tu vítaní. Nemecký masaker, rovnako ako tie predošlé, hovorí,  že mlčanie o problémoch, ktoré prináša masová migrácia moslimov, vedie k strate bezpečnosti a teda aj slobody. Koľko berlínskych vianočných trhov a kolínskych Silvestrov musí prísť, aby kompetentní pochopili, že práve dodržiavanie pravidiel je solidárne?

Nielen nemecké vianočné sviatky sú poznačené tragédiou. Je to naša spoločná európska tragédia. Nie sme len Slováci, sme aj Európania. Máme otvorené hranice a mnoho Slovákov študuje, pracuje alebo cestuje po celej Európe. Mnohí sú častejšie v Mníchove alebo Berlíne ako vo Vysokých Tatrách. Naozaj máme pocit, že sa nás to netýka? Fakt si myslíme, že každý, kto je solidárny so svojím obyvateľstvom a vidí riziká masovej migrácie z iných civilizačných okruhov, je tu, ma Západe, fašista?

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

Želám si žiť v slobodnej a slušnej Európe. Želám si, aby sme nie len na Slovensku, ale aj v Európe, mohli chodiť bezpečne po ulici, po obchodných domoch a na vianočné trhy. Želám si, aby na nás počas vianočných sviatkov útočili len reklamné slogany, koledy a medovníky. Aby sme mohli sviatky, ale aj všedné dni tráviť tak, ako sa rozhodneme. Či už nákupmi a naháňaním sa za darčekmi, alebo rodinnou pohodou v kruhu najbližších alebo cestovaním a spoznávaním nových vecí. Čímkoľvek, podľa vlastnej voľby. No bez strachu o seba, o svojich blízkych.

Priatelia, všetkým prajem tie najkrajšie sviatky, aké si viete predstaviť. Nech sú presne také, aké si ich želáte mať.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila Jana Kiššová, predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov a podpredsedníčka strany SaS.

O Jana Kiššová

Predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov, podpredsedníčka strany Sloboda a Solidarita, poslankyňa NR SR /SaS/.

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices