parizek
Zasadnutie Spoločného parlamentného zhromaždenia ACP – EÚ v Nairobi. PHOTO: Archív MZV.

Poslancov z krajín ACP zaujímajú ďalšie plány EÚ pri riešení príčin migrácie

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek zastupoval Radu Európskej únie na 32. zasadnutí Spoločného parlamentného zhromaždenia ACP – EÚ, ktoré sa konalo v Nairobi.

Vo svojom vystúpení zdôraznil význam a jedinečnosť partnerstva EÚ so skupinou krajín Afriky, Karibiku a Tichomoria. V jednom partnerskom rámci sa tak spája viac ako polovica všetkých štátov sveta. Zdôraznil, že popri aktívnej rozvojovej spolupráci je potrebné posilniť politickú spoluprácu, vrátane parlamentnej. Ako príklad uviedol klimatické zmeny, bezpečnosť, migráciu a ľudské práva.

„Niet rozvoja bez bezpečnosti. Investovanie do ekonomiky, tvorby pracovných miest a riešenia klimatických zmien, je tiež investovaním do bezpečnosti a naopak,“ zdôraznil L. Parízek. V rámci širokej diskusie sa poslanci zaujímali o aktuálnu situáciu v oblasti rozvojovej spolupráce, o budúcnosť vzťahov po roku 2020, aktivity pre naplnenie cieľa EÚ prispievať 0,7% HDP na rozvoj, či reakciu EÚ na krízové situácie vo viacerých štátoch/regiónoch ACP. Poslancov z krajín ACP, ako aj Európskeho parlamentu zaujímali tiež ďalšie plány EÚ pri riešení príčin migrácie.

L. Parízek počas návštevy rokoval aj so štátnou tajomníčkou ministerstva zahraničných vecí a medzinárodného obchodu Kenskej republiky Monicou Juma. Obaja partneri vyzdvihli vysokú kvalitu bilaterálnych vzťahov a vyjadrili snahu ich naďalej prehlbovať. V tejto súvislosti budú obe strany pracovať na aktualizácii a uzatvorení príslušnej zmluvnej základne. L. Parízek rokoval aj s ministrom priemyslu, obchodu a spolupráce Kenskej republiky Adanom Mohamedom, s ktorým prediskutovali možnosti rozvoja obchodno-ekonomickej spolupráce.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Na záver návštevy štátny tajomník L. Parízek navštívil rozvojový projekt financovaný cez SlovakAid na podporu malých pestovateľov makadamových a kešu orechov. Projekt vďaka spolupráci s miestnou spoločnosťou Ten Senses Africa, ktorá spracováva tieto plodiny, zaručuje kenským farmárom udržateľný a dôstojný finančný príjem. Predmetný projekt je pozitívne vnímaný aj zo strany Európskej komisie, ktorá ho finančne podporila. Historicky prvý priamy grant z EÚ bude spravovaný Slovenskou rozvojovou agentúrou pre medzinárodnú spoluprácu (SAMRS). Implementácia projektu bude zabezpečená v spolupráci s mimovládnymi partnermi z krajín V4.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices