mogherini
Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini. PHOTO: © European Union.

EÚ a Jordánsko prijali pakt a priority partnerstva

Prioritami partnerstva sa obnovuje rámec pre politickú angažovanosť a posilňuje vzájomná spolupráca. Sú predmetom dohody, ktorá sa dosiahla v kontexte revidovanej európskej susedskej politiky a globálnej stratégie EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Priority partnerstva sa preskúmajú do konca roku 2018.

Pakt zahŕňa vzájomné záväzky, pomocou ktorých EÚ a Jordánsko splnia záväzky z konferencie o podpore Sýrie a okolitého regiónu, ktorá sa uskutočnila vo februári 2016 v Londýne. Cieľom je zlepšiť životné podmienky sýrskych utečencov v Jordánsku, ako aj zraniteľných hostiteľských komunít. V Jordánsku sa v súčasnosti nachádza približne 655 000 registrovaných utečencov.

Prostredníctvom dohodnutých priorít partnerstva a paktu sa hlásime k nášmu spoločnému cieľu, ktorým je spolupráca pri riešení potrieb našich národov tým, že posilňujeme našu spoluprácu, ktorá je už teraz vynikajúca, či už pri riešení vplyvu konfliktu v Sýrii alebo v našich bilaterálnych vzťahoch. Jordánsko je jedným z kľúčových partnerov EÚ, s ktorým spolupracujeme pri riešení početných kríz v našom regióne. Vzhľadom na tragické udalosti v Karaku, ku ktorým došlo predvčerom, je EÚ tiež odhodlaná viac než kedykoľvek predtým spolupracovať s Jordánskom pri riešení spoločného problému terorizmu a násilného extrémizmu a pokračovať v našej spolupráci na hospodárskej a politickej reforme, uviedla Federica Mogheriniová, vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

Priority partnerstva v rámci vzťahov medzi EÚ a Jordánskom na nadchádzajúce roky zahŕňajú: posilňovanie spolupráce v otázkach regionálnej stability a bezpečnosti vrátane boja proti terorizmu; podporovanie hospodárskej stability, udržateľného rastu založeného na vedomostiach, kvalitného vzdelávania a vytvárania pracovných miest; posilňovanie demokratickej správy vecí verejných, právneho štátu a ľudských práv.

Viac..  Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

V súlade s paktom EÚ a Jordánska by mal záväzok EÚ predstavovať najmenej 747 miliónov EUR na obdobie rokov 2016 – 2017 vrátane 108 miliónov EUR na humanitárnu pomoc a 200 miliónov EUR na makrofinančnú pomoc. Rada a Európsky parlament schválili makrofinančnú pomoc 14. decembra 2016. V nadväznosti na konferenciu v Londýne sa EÚ a Jordánsko 19. júla dohodli na zjednodušení pravidiel pôvodu, pokiaľ ide o vývoz Jordánska do EÚ, za predpokladu, že pracovné príležitosti sa budú ponúkať nielen Jordánčanom, ale aj sýrskym utečencom. Jordánsko umožní okrem toho viac ako 165 000 sýrskym deťom prístup k vzdelávaniu a zvýši príležitosti pre mladých Sýrčanov na absolvovanie odbornej prípravy.

Asociačná rada EÚ – Jordánsko prijala priority partnerstva a pakt písomným postupom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices