byrokracia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Ján Oravec: Ani rok 2016 nebol rokom debyrokratizácie

Našou tragédiou je, že naposledy bolo zlepšenie podmienok pre podnikanie naozajstnou prioritou vládnej politiky ešte pred vstupom Slovenska do Európskej únie. Odvtedy sme boli svedkami nástupu štyroch vlád a nepretržitého zhoršovania podmienok pre podnikanie. Rok 2016 nám síce priniesol novú vládu, ale nepriniesol toľko potrebnú zásadnú zmenu k lepšiemu.

Faktom je, že slovenské vlády postupne strácajú nástroje na ovplyvňovanie ekonomiky. Monetárna politika sa od roku 2009 robí vo Frankfurte. Európska centrálna banka nenastavuje jej parametre podľa potrieb slovenskej ekonomiky. Aj rozpočtová a daňová politika sa čoraz viac bude robiť v Bruseli. Najnovší návrh z dielne Európskej komisie o konsolidovanom základe dane z príjmov svedčí o tom, že dane budú čoraz viac pod harmonizačným tlakom. Navyše, ministerstvo financií už viac než dekádu predvádza absolútnu impotenciu, keď nebolo schopné vyprodukovať jediný pokus o nejaký ambicióznejší projekt na zvýšenie atraktívnosti podmienok pre podnikanie u nás. Daňová politika štátu je najmä o naháňaní vyšších príjmov na financovanie narastajúcich výdavkov.

Najväčšie sklamanie však súvisí s totálnou neschopnosťou všetkých vlád účinne zamedziť narastaniu byrokracie a administratívneho zaťaženia. Paradoxne je to oblasť, v ktorej sa dalo urobiť najviac. Súčasťou dnešného všeobecného znechutenia z politických elít je tak aj narastajúce sklamanie podnikateľov z nespočetných deklarácií a prísľubov členov niekoľkých vlád, ktoré zostali len na papieri. Novej vláde sa zatiaľ ich dôveru určite obnoviť doteraz nepodarilo.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Keď už je celkové zlepšenie v nedohľadne, má zmysel usilovať sa aspoň o čiastkové zlepšenia. Iniciatívou tohto druhu je aj projekt hľadania byrokratického nezmyslu roka, ktorého piaty ročník vrcholí práve v týchto dňoch. Medzi kandidátmi sú napríklad pokuty pre podnikateľa, ak jeho dodávateľ nelegálne zamestnáva, ďalej povinnosť registrácie podnikateľov na ministerstve, ak dávajú zákazníkom na tovar sáčky, či povinnosť podnikateľov nechať si schvaľovať všetky fotografie či videá zhotovené pomocou dronu.

Aj z tohto náhodného výpočtu je zrejmé, že ani v roku 2016 vláda krk byrokracii nevykrútila. Preto nám pomôžte vyslať signál politikom a hlasujte aj vy na stránke byrokratickýnezmysel.sk. Dáte tak najavo, že vás neriešenie problémov s často nezmyselnou byrokraciou hnevá a chcete, aby po rokoch nenaplnených sľubov vláda konečne začala s poriadnou debyrokratizáciou.

Komentár pripravil Ján Oravec, Nadácia F.A.Hayeka. 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices