putin
Ruský prezident Vladimir Putin. PHOTO: © European Union.

Prehľad hlavných miľníkov vojny v Sýrii

DAMASK / Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že sýrsky režim a rebeli podpísali dohodu o prímerí. Jeho garantmi sú Rusko a Turecko. Obe strany konfliktu sú vraj tiež pripravené začať mierové rokovania.

2011:

15. marca – V meste Dara na juhu krajiny i ďalších mestách prepukli protivládne demonštrácie. Účastníci žiadali odstúpenie prezidenta Assada a koniec takmer polstoročia trvajúcej vlády strany Baas.

19. apríla – Bol zrušený výnimočný stav, ktorý platil od marca 1963.

10. mája – Začali platiť sankcie Európskej únie (EÚ), ktoré sa postupne znižovali. V máji uvalili na Sýriu sankcie okrem iných aj Spojené štáty.

5. októbra Rusko a Čína vetovali v Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu, ktorá odsudzovala režim v Sýrii za jeho krvavé represie proti oponentom.

2012:

3. februára – Armáda bombardovala mesto Homs, kde bolo zabitých až 230 ľudí.

4. februára – Rusko a Čína opäť vetovali rezolúciu BR OSN, ktorá podporovala plán Ligy arabských štátov na riešenie krízy v krajine.

15. marca – Prvé výročie vojny, doteraz 9 000 obetí.

25. mája – Masaker v meste Húlá na západe krajiny, pri ktorom zahynulo najmenej 108 ľudí. OSN masaker odsúdila a mnoho európskych krajín, ale aj USA a Kanada vyhostila sýrskych diplomatov.

12. júla – V dedine Trímsá v provincii Hamá zahynulo pri masakre podľa tamojších opozičníkov cez 150 ľudí. Na stranu povstalcov začalo prechádzať čoraz viac vládnych činiteľov.

15. júla – Boje sa presunuli aj do metropoly Damasku.

18. júla – Pri atentáte v Damasku bol zabitý minister obrany Daud Radžha a ďalší vládní činitelia.

19. júla – Rusko a Čína tretíkrát vetovali v BR OSN rezolúciu k Sýrii hroziacej sankciami za nedodržanie mierového plánu.

23. júla – Vláda prvýkrát priznala vlastníctvo chemických a biologických zbraní.

6. augusta – Premiér Rijád Hidžáb utiekol z krajiny. Neskôr povedal, že Asadov režim kontroluje najviac 30 percent Sýrie.

15. augusta – Podľa OSN sa režim prezidenta Asada a s ním spriaznené milície Sabiha dopustil vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Vojnové zločiny ale spáchali tiež povstalci.

11. novembra – Opozícia vytvorila v katarskej Dauhe zastrešujúcu Národnú koalíciu síl revolúcie a sýrskej opozície (NCSROF).

2013:

13. júna – zotavenie hranice 100 000 mŕtvych.

21. augusta – Útok chemickými zbraňami v oblasti Ghúta juhovýchodne od Damasku (podľa opozície zahynulo až 1 700 ľudí). Útok ohlásila opozíci, vláda to však poprela a zodpovednosť za útok pripísali povstalcom. Podľa USA vykonala útok sýrska vláda, podľa Ruska nie.

31. októbra – Sýria zničila svoje prevádzky na výrobu chemických zbraní.

2014:

14. januára – Bojovníci zo sunnitskej organizácie Islamský štát (IS) dobyli provinciu Rakka na severe krajiny, prvá provincia v rukách povstalcov.

25. januára – V Ženeve pod záštitou OSN začali nepriame stretnutia medzi zástupcami opozície a predstaviteľov vlády. Skončili bez dohody.

15. marca – Tretie výročie vojny, už cez 150 000 obetí.

8. mája – Povstalci sa po viac ako troch rokoch kontroly stiahli z tretieho najväčšieho mesta v Sýrii Homsu (asi 160 km severne od Damasku).

29. júna – IS, ktorá ovládala veľké územia na severozápade Iraku a aj niektoré oblasti vo východnej a severnej Sýrii, vyhlásila kalifát (vládu hlavy moslimskej obce) pod názvom Islamský štát.

Viac..  Týždeň v EP: Ženy v športe, obchod s Ukrajinou a Moldavskom a príprava na plenárne zasadnutie  

17. júla – Povstalci z IS ovládli mesto Dajr az-Zaur na východe.

August – Pod vládou IS sa nachádzala asi tretina sýrskeho územia.

16. septembra – Bojovníci z IS zahájili útok na kurdské mesto Kobani ležiace na hranici s Tureckom, ovládli ho okolo 19. septembra.

23. septembra Armáda USA a niektoré arabské krajiny začali prvé letecké údery proti pozíciám IS v Sýrii.

2. decembra – Oznámené, že vo vojne zahynulo vyše 200 000 ľudí.

2015:

26. januára – Kurdské jednotky vytlačili IS z kurdského pohraničného mesta Kobani, ktoré v septembri 2014 padlo do rúk IS.

15. marca – Štvrté výročie vojny, už cez 220 000 obetí.

21. mája – Radikáli z IS dobyli historické mesto Palmýra.

29. mája – Radikáli zo sunnitského hnutia An-Nusrat ovládli západosýrsku provincii Idlib.

30. augusta – Radikáli z IS zničili v historickom meste Palmýra Belov chrám, asi najznámejšiu pamiatku v mieste zapísanú na zozname UNESCO.

27. septembra – Francúzsko začalo letecké útoky proti pozíciám IS.

30. septembra – Letecké údery proti IS zahájilo Rusko.

20. októbra – Prezident Asad prvýkrát od začatia občianskej vojny na zahraničnej ceste, v Moskve rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

26. decembra – Povstalci dobyli na severe Sýrie kľúčovú priehradu Tišrín, ktorú od roku 2014 ovládali ozbrojenci z IS.

2016:

1. februára – Armáda začala za podpory ruského letectva veľký útok na mesto Halab, niekdajšie priemyselné a obchodné centrum krajiny.

26. februára – V Sýrii začalo platiť prímerie, nedodržané.

27. marca – vládne jednotky dobyli mesto Palmýra, z ktorého vyhnali bojovníkov IS (ovládali mesto od mája 2015).

12. septembra Začalo platiť ďalšie prímerie dohodnuté USA a Ruskom – platilo len sedem dní.

13. septembra – Vo vojne zahynulo vyše 300 000 ľudí.

11. decembra – Radikáli z IS opäť dobyli historické mesto Palmýra (predtým IS ovládal Palmýru od mája 2015 do marca 2016).

22. decembra – Druhé najväčšie mesto Halab (Aleppo) sa po dlhých bojoch dostalo celé pod kontrolu vlády, keď bola ukončená štyri roky trvajúca nadvláda povstalcov nad východnými časťami mesta. Išlo o najväčšie víťazstvo vládnej armády nad povstalcami od začiatku vojny v roku 2011 (sýrskemu režimu ale výrazne pomohla ruská armáda).

29. decembra – Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že sýrsky režim a rebeli podpísali dohodu o prímerí. Prímerie sa netýka Islamského štátu, bývalej fronty An-Nusrat a ich spojencov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices