eu
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Toto sú nové Európske hlavné mestá kultúry: Aarhus a Pafos

Od 1. januára budú mestá Aarhus a Pafos držiteľmi titulu Európske hlavné mesto kultúry. Kultúrny program sa oficiálne začne 21. januára v Aarhuse. Slávnostné otvorenie projektu Pafos 2017 sa uskutoční 28. januára s účasťou komisára pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christosa Stylianidesa a cyperského prezidenta Nicosa Anastasiadesa.

Komisár Tibor Navracsics uviedol: „Titul Európske hlavné mesto kultúry je jedinečnou príležitosťou spájať spoločenstvá prostredníctvom kultúry a podporovať pevné lokálne, európske a medzinárodné partnerstvá pre budúcnosť. Želám Aarhusu a Pafosu v nadchádzajúcom roku veľa úspechov.“ Obidve mestá pripravili program, ktorý je prehliadkou stáročných kultúrnych tradícií a prostredníctvom rôznych foriem umenia sa venuje sociálno-ekonomickým problémom, ktorým Európa v súčasnosti čelí.

Ústrednou témou projektu Aarhus 2017 je „rethink“ – prehodnocovanie. Dánske mesto ukáže, ako nám umenie, kultúra a kreatívny sektor môžu pomáhať pri prehodnocovaní a formovaní našich základných sociálnych, urbánnych, kultúrnych a ekonomických modelov správania a nachádzaní riešení spoločných výziev. Uvedenie vikinskej ságy na streche, umelecká výstava rozprestierajúca sa po celom meste a na pobreží, svetové fórum tvorivosti a medzinárodný festival literatúry pre deti, to sú len niektoré z mnohých podujatí, ktoré budú premostením minulosti s tvorivými nápadmi pre súčasnosť aj budúcnosť.

V centre pozornosti kultúrneho programu projektu Aarhus 2017 sú deti. V Aarhuse sa zídu stovky detí z regiónu stredného Dánska, aby tam ukázali svoje predstavy o budúcnosti v rámci série podujatí s názvom „Krajina želaní“. Po zotmení sa v rámci otváracieho ceremoniálu začne pôsobivá šou s vikinskými duchmi a bohmi na oblohe, čím sa pre toto mesto začne rok Európskeho hlavného mesta kultúry.

„Spájanie kontinentov, premosťovanie kultúr“ je spoločným menovateľom stoviek podujatí, ktoré sa organizujú v rámci projektu Pafos 2017. Po prvýkrát je držiteľom titulu Európske hlavné mesto kultúry cyperské mesto. Čerpá zo svojich skúseností s multikulturalizmom a zo zemepisnej blízkosti Blízkeho východu a Severnej Afriky s cieľom posilniť vzťahy medzi krajinami a kultúrami. Pafos sa stane obrovským otvoreným javiskom, scénou pod šírym nebom, tzv. Open Air Factory, kde sa tisícročná tradícia kultúrneho života na otvorenom priestranstve snúbi so súčasnými spôsobmi tvorby, myslenia a života.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Otvárací ceremoniál projektu Pafos 2017 je inšpirovaný jednou z tém kultúrneho programu roka: „mýtus a náboženstvo“.V jedinečnom predstavení hudby a tanca opäť ožije mýtus Pygmalióna a Galatey, ako aj ďalšie príbehy z histórie Pafosu. Počas otváracieho víkendu 28. – 29. januára sa mesto premení na Open Air Factory s mnohými predstaveniami a umeleckými vystúpeniami.

Súvislosti

Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry iniciovala v roku 1985 vtedajšia grécka ministerka kultúry Melina Mercouriová. Odvtedy sa stal jednou najvýznamnejších kultúrnych iniciatív v Európe. Mestá sa vyberajú na základe kultúrneho programu, ktorý musí mať silný európsky rozmer, musí podporovať účasť a aktívne zapojenie obyvateľov mesta a prispievať k jeho dlhodobému rozvoju.

Pre mestá je to aj vynikajúca príležitosť na zmenu ich pôsobenia navonok, zviditeľnenie sa na mape sveta, prilákanie väčšieho množstva turistov a prehodnotenie svojho vlastného rozvoja prostredníctvom kultúry.

Titul má dlhodobý vplyv na mestá i okolité regióny, a to nielen z kultúrneho, ale aj zo sociálno-ekonomického hľadiska. Napríklad na základe jednej štúdie sa ukázalo, že počet turistov, ktorí navštívili Európske hlavné mesto kultúry a prespali v ňom aspoň jednu noc, sa v porovnaní s rokom pred udelením titulu zvýšil v priemere o 12 %.

V roku 2016 boli Európskymi hlavnými mestami kultúry poľský Vroclav a španielsky San Sebastián. Po mestách Aarhus a Pafos v roku 2017 budú ďalšími Európskymi hlavnými mestami kultúry Valletta (Malta) a Leeuwarden (Holandsko) v roku 2018, Plovdiv (Bulharsko) a Matera (Taliansko) v roku 2019 a Rijeka (Chorvátsko) a Galway (Írsko) v roku 2020. Na Európske hlavné mesto kultúry 2021 boli nedávno odporúčané mestá Temešvár (Rumunsko), Elefsina (Grécko) a Nový Sad (Srbsko), ktoré čakajú na svoju oficiálnu nomináciu príslušnými orgánmi.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Slovinsku a Cypru zmierňovať situáciu so záplavami a požiarmi

Slovinsko aj Cyprus v nedeľu aktivovali Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany v dôsledku záplav …

Consent choices