dieťa
PHOTO © European Union

Čo ak za tričko, ktoré máte práve na sebe, vďačíte otrockej práci detí? Aká je súčasná reálna situácia?

Detská práca je globálnym problémom siahajúcim od Afganistanu cez Indiu až po Honduras. Začiatkom 21. storočia sa objavili správy, že v Uzbekistane zatvárajú školy a nútia 11-ročné deti pracovať na bavlníkových poliach. Európsky parlament v dôsledku toho v roku 2011 zmrazil návrh textilnej dohody s týmto štátom bývalého Sovietskeho zväzu. Odvtedy vyše 250 spoločností požaduje, aby sa nepoužívala uzbecká bavlna, keďže ju zbierajú zotročené deti.

Situácia sa však mení a Maria Arena, ktorá je členkou skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente rokuje za Parlament o textilnej dohode a tvrdí, že si krajina zaslúži novú príležitosť. „V Uzbekistane stále panuje tvrdá diktatúra a hoci môžeme povedať, že s tým nesúhlasím, zároveň sa musíme usilovať o dialóg a musíme podporovať snahu, ktorú krajina vyvíja,“ dodala Arena.

Medzinárodná organizácia práce tvrdí, že detskú prácu sa takmer podarilo vykoreniť. Naďalej ale panujú obavy s využívaním vynútiteľnej práce dospelých.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Ulrike Lunacek zo skupiny Zelených/Európskej slobodnej aliancie sa postavila pred všetkých prítomných v Parlamente a povedala: „Mnohé správy nezávislých organizácií občianskych spoločností naznačujú, že vynútená práca sa vyskytuje v takom množstve, ktoré nám neumožňuje vnímať pohár ako poloplný.“

Poslanci EP súhlasia s otvorením európskeho trhu uzbeckým textíliám, no dodávajú, že ak sa situácia zhorší, opäť obchod zastavia.

O oma

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices