galko
Ľubomír Galko. PHOTO: Archív ĽG.

Ľubomír Galko: Otvorený list prezidentovi Andrejovi Kiskovi

Vážený pán prezident, milý pán Kiska,

dovoľujem si takéto osobnejšie oslovenie, obraciam sa totiž na Vás nielen ako Váš volič, ale aj ako verejne činná osoba, ktorá Vás vo Vašej kandidatúre v druhom kole prezidentských volieb opakovane podporila. Nepochybujem, že ste na to nezabudli, ako som na to nezabudol ja –  na nechutnú kampaň, ktorú proti Vám viedla strana Smer-SD a Váš protikandidát Robert Fico; na tie kýble špiny o úžerníctve či scientológii. Som presvedčený, že Smer-SD pod Ficovým vedením použil všetko, čo mohol, aby Vás zdiskreditoval a urval si nečestnými prostriedkami prezidentskú funkciu pre seba. Tajné služby, na ktoré mal ako premiér dosah, verejnoprávne i niektoré súkromné média…  Ficova porážka a Vaše víťazstvo mali preto zásadný význam pre Slovensko, pre každého občana, ktorý chce žiť v slušnej krajine.

Pán prezident, poviem Vám úprimne, že počas rokov, čo ste vo funkcii, sa našli niektoré body, v ktorých s Vami nesúhlasím. Azda najvypuklejším príkladom je Váš postoj k migračnej politike. Vo Vašich akcentoch na humanitárne aspekty absentuje podľa môjho názoru bezpečnostné riziko.  Pre mňa ako bývalého ministra obrany sú otázky vonkajšej a vnútornej bezpečnosti na prvom mieste. Schopnosť západnej civilizácie absorbovať a integrovať príval utečencov z moslimského prostredia, ktoré je vzdialené liberálnej demokracii, je podľa môjho názoru značne obmedzená. Toto nie je podľa mňa xenofóbia, ale racionálne rešpektovanie reality. Ale našli by sa aj iné témy, kde sa celkom nezhodujeme, ale to som ani neočakával, že sa budeme vo všetkom zhodovať. Takže napriek niektorým týmto čiastkovým názorovým nezhodám Vám chcem povedať, že Vás pokladám za skvelého prezidenta. Najlepšieho v histórii samostatného Slovenska a som s Vašou prácou ako Váš volič spokojný. Nebudem písať podrobnosti, poviem len to, že sa ozývate vtedy, keď sa ozývať máte, áno, napríklad aj vtedy, keď my v opozícii narážame na arogantnú, neústupčivú koaličnú väčšinu.

Keď si spomeniem na Váš posledný prejav v parlamente a spomeniem si na Vášho predchodcu Ivana Gašparoviča, tak sa úprimne teším, že ste tam, kde ste.

Zároveň ma ale takpovediac obchádzajú mdloby – a to je aj dôvod, prečo Vám píšem.

V poslednej dobe vidíme zvýšenú aktivitu, týkajúcu sa snáh zakladať nové politické strany – pravicové, ľavicové, konzervatívne, proimigračné, regionálne, všelijaké. Teraz už vraj naozaj tie „správne“, ktoré vyplnia dieru na politickom spektre, čo údajne vznikla.

Je to však nekončiaci sa kolobeh. Takáto „diera“  vznikne pred každými voľbami, pretože na rozdiel od politickej reality ľudská túžba po dosiahnutí ideálu nemá žiadne „materiálne“ obmedzenia. Je tu však jeden nový aspekt – a ste ním Vy, pán prezident.

Spoločenská atmosféra je vďaka niektorým žurnalistom, blogerom, analytikom či lobistom priam preplnená ideou vášho aktívneho vstupu do takpovediac straníckej parlamentnej politiky. Viacerí skryte či aj otvorene „tlačia“ na to, aby ste sa postavili do čela jednej z týchto nových strán, potom vyhrali voľby, stali sa premiérom a urobili zo Slovenska krajinu, v ktorej sa oplatí pracovať, podnikať a žiť.

Poviem to otvorene, ich pohnútky pokladám za egoistické.

Tí, čo chcú priamo vstúpiť do politického ringu, sa podľa mňa boja, že to bez Vás „nedajú“ alebo si aspoň myslia, že to dajú ľahšie s Vami. Pre tých mám takúto odpoveď: Ak hrajú na istotu a hneď na začiatku sa chcú zviezť na Vás, pán prezident, tak nech radšej do toho ani nejdú. Politika nie je pre nich, pre nich sú vhodnejšie povestné mestské kaviarne. Každý z lídrov, ktorý vybudoval úspešnú stranu, si to takpovediac odmakal v teréne a neprilepil sa na niekoho populárneho – či Fico, či Dzurinda, či Sulík. Keď sme zakladali SaS, len minimum ľudí vedelo, kto je Sulík. Meno Galko a ani ďalšie mená z SaS nepoznal nikto. A predsa sme vybudovali a etablovali stranu so solídnou podporou, dnes druhú najsilnejšiu parlamentnú stranu. Bola to kľukatá cesta, ale dokázali sme sa popasovať aj s neúspechmi a chybami. V súčasnosti našich ľudí nepoznajú len na facebooku a v Bratislave, ale poznajú ich aj v Pustom Čemernom, Demandiciach či Hrašovíku.

Viac..  Jozef Mihál: Žijete na Slovensku, ale pracujete v Rakúsku. Máte nárok na daňový bonus?

Áno – je pravdou, že ak by nejaká nová strana získala Vás, šanca jej úspechu výrazne stúpne. Tento vzostup „nového“  by určite znamenal pokles „starého“.  Dovolím si ale upozorniť, že v očakávaní novej strany sa ukrýva aj stará nenávisť voči súčasným politickým stranám. Takže si viem živo predstaviť, že za týmto „novým“ je snaha trestať „staré“, a to len za to, lebo nie je ideálne a vysnívané.

Moja otázka znie: Má sa do tejto nie práve dôstojnej hry politických ambícií, sklamaní a frustrácií zapojiť Andrej Kiska, konečne prezident, na akého môžeme byť hrdí?

Pán prezident, uvedomujem si, že ste sa mi ako Vášmu voličovi „neupísali“ na dve volebné obdobia. Ale poviem Vám úprimne, že to od Vás očakávam – že potiahnete aj to druhé volebné obdobie. A som hlboko presvedčený, že to od Vás očakáva aj drvivá väčšina Vašich voličov a priaznivcov. Dôvodov je viac, jeden som už uviedol: funkciu vykonávate naozaj dobre. Ale sú tu aj ďalšie a možno závažnejšie dôvody: Slušné a demokratické Slovensko nemá za Vás náhradu. Nemá…

Za to máme stále Roberta Fica, jeho prezidentské ambície, i jeho ľudí, ktorí nemajú zábrany. A v tom by mala byť aj Vaša zodpovednosť, o ktorej častokrát hovoríte – ako sa k tomuto faktu postavíte.

Pán prezident, v poslednom rozhovore vo verejnoprávnej RTVS ste sa len usmievali, keď sa Vás moderátor Martin Strižinec opýtal na Váš možný vstup do straníckej politiky. Redaktor bol s Vašou (ne)odpoveďou spokojný, zareagoval v tom zmysle, že je rád, že ste vstup do straníckej politiky nepopreli.

Nuž ale ja s Vašou tajomnou reakciou spokojný nie som. Podľa môjho názoru to, že nechávate žiť tieto špekulácie, nie je správne. U niektorých ľudí vyvolávate očakávania návratu mesiáša, iní Vám začínajú nedôverovať. Výsledok? Len tým podporujete iracionálny prístup k politike a problémom štátu.

Nové strany boli aj budú, niektoré uspejú, niektoré neuspejú, ale dobrí prezidenti, veľkí štátnici, nerastú na stromoch a v tom mi dáva za pravdu aj história, a nielen história Slovenska.

Prajem Vám pevné zdravie a úspešný rok 2017, pán prezident.

S úctou

Ľubomír Galko

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices