Ilustračné PHOTO © European Union - EK.

Ľahšie a zrozumiteľnejšie informácie o nanomateriáloch bude mať verejnosť k dispozícii od leta 2017

Európska chemická agentúra (ECHA) a Komisia podpísali dohodu, ktorej cieľom je poskytnúť odborníkom aj občanom lepší prístup k zrozumiteľným informáciám o nanomateriáloch. Podpísanie dohody naštartuje práce na Európskom observatóriu pre nanomateriály.

Informácie budú zahŕňať údaje získané rôznymi právnymi predpismi Európskej únie, ktoré definujú bezpečné používanie nanomateriálov. Okrem toho budú zdroje obsahovať informácie od národných  inventúr, informácie o výskumných projektoch a o štúdiách trhu. V počiatočnej fáze vzniku bude observatórium zhromažďovať iba už existujúce informácie a nebude vytvárať nové dáta.

„Existuje už pomerne veľa informácií o nanomateriáloch, ktoré sú k dispozícii. Problém je v orientácii a hľadaní informácií, ktoré sú ľahko zrozumiteľné a relevantné pre širokú verejnosť. Naším cieľom je, aby sa Európske observatórium pre nanomateriály stalo dôveryhodným zdrojom informácií prispievajúcim k vyváženej diskusii o nanomateriáloch,“ povedal Geert Dancet, výkonný riaditeľ ECHA.

Viac..  EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

V prvej prípravnej fáze bude cieľom Observatória pre nanomateriály pracovať na vysvetlení čo nanomateriály sú a ako sa používajú. Zaoberať sa bude aj otázkami bezpečnosti a odkazmi na výskumné projekty. Prvá fáza by mala byť spustená v lete 2017. Neskoršie fázy by mali zahŕňať vyhľadávacie funkcie a podrobnejšie detaily.

O vik

Odporúčame pozrieť

Množstvo chemikálií v športových ihriskách je bezpečné, tvrdí to Európska chemická agentúra

Umelo vytvorené ihriská z recyklovateľnej gumy robia starosti eurokomisárom. Európska chemická agentúra však tvrdí, že …

Consent choices