kalinak
Robert Kaliňák. PHOTO: © European Union- EP.

Kaliňák zvažuje zavedenie možnosti zastreliť teroristu ľuďom so zbrojným preukazom

BRATISLAVA / Ako odôvodnilo české ministerstvo, bezpečnostné kapacity štátu jednoducho nedokážu byť v permanentnom dosahu vždy a všade.

Po tom, ako české ministerstvo vnútra predložilo návrh novely, v ktorej by chcelo umožniť svojim občanom použiť legálne držané zbrane na zaistenie bezpečnosti krajiny, začalo sa o tomto návrhu diskutovať aj u nás.

Príčinou tohto návrhu sú predovšetkým teroristické útoky, ku ktorým došlo v Nice a v Berlíne, keď útočníci vrazili do davu ľudí nákladnými vozidlami.

Ako píše české ministersto v dôvodovej správe: „Ochrana, najmä takzvaných mäkkých cieľov, nemôže byť nikdy plne zaistená bezpečnostnými kapacitami štátu, ktoré nemôžu byť v permanentnom dosahu kedykoľvek a kdekoľvek, kde sa vyskytujú ľudia.“

Minister vnútra Robert Kaliňák súhlasil, že v súčasných podmienkach ide o zaujímavý nápad, aby nositelia legálnych zbraní boli oprávnení zasiahnuť v prípade, že tam nikto iný – kompetentný – nie je.

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

Navrhovaný ústavný zákon je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní a Kaliňák plánuje počkať na konkrétny návrh z Českej republiky. Ako dodal, je potrebné, aby zákon „dokázal lepšie vysvetliť, akým spôsobom môžu ľudia používať legálnu zbraň“.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices