pocitac
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Francúzi už nemusia po práci odpovedať na e-maily nadriadených

PARÍŽ / Francúzski zamestnanci získavajú s Novým rokom právo odpojiť sa od služobných mobilov a sledovania služobnej elektronickej pošty mimo pracovnú dobu. Príslušný zákon nadobúda účinnosť, uviedla stanica BBC na svojom webe s pripomienkou, že pracovný týždeň vo Francúzsku už od roku 2000 má oficiálne 35 hodín.

Nové opatrenie sa týka podnikov s viac ako päťdesiatkou zamestnancov. Tie sú teraz povinné určiť pravidlá, určujúce dobu, počas ktorej pracovníci nebudú musieť odpovedať na pracovnú odkazy.

Prívrženci tohto kroku argumentujú tým, že firmy od svojich zamestnancov požadovali, aby aj mimo pracovnú dobu sledovali elektronickú poštu a reagovali na odkazy, hoci za tieto nadčasy neboli náležite platení. Nepretržitá kontrola mailov pritom podľa odborníkov hrozí stresom, nespavosťou, vyhorením aj ťažkosťami v partnerských vzťahoch.

Denník Le Figaro pripomenul, že v tesne prepojenom svete nových technológií nie je vzácnosťou, že sa dôležitému klientovi či šéfovi musí zodpovedať na odkazy aj počas víkendov a dovoleniek, čo sa prejavuje aj zvýšeným výskytom syndrómu vyhorenia v posledných rokoch. Vo Francúzsku sa problém týka 12 percent populácie v produktívnom veku. Doteraz však vyhorenie nebolo uznané za chorobu z povolania.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

Nové opatrenie sú súčasťou balíka zákonov, prijatých vlani v máji, ktoré tiež francúzskym firmám uľahčujú najímanie a prepúšťanie pracovníkov. Z nových ustanovení jedine „právo odpojiť sa“ nevyvolalo vlnu protestov a štrajkov, poznamenala BBC.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nové iniciatívy na posilnenie vedúceho postavenia európskeho priemyslu v oblasti progresívnych materiálov

Komisia navrhla komplexnú stratégiu, vďaka ktorej sa má EÚ priblížiť k vedúcemu postaveniu v oblasti …

Consent choices