zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Budeme pracovať šesť hodín denne?

ŠTOKHOLM / Pracovať šesť hodín denne sa môže zdať v dnešnej rýchlej dobe pre mnohých ako krásny sen. Švédsko známe svojim silným sociálnym programom to vyskúšalo. Švédom tento experiment úplne nevyšiel a po 2 rokoch ho rušia, no projekt úplne do budúcna nezatracujú.

Švédi experiment vyskúšali vo svojom hlavnom meste v domove dôchodcov. Šesťdesiatosem zamestnancov pracovalo dva roky len šesť hodín denne. Na ich miesto museli najať ďalších 17 ľudí, čo stálo navyše 1,26 milióna eur. „Všeobecné skrátenie pracovnej doby je príliš drahé na to, aby sa v dohľadnej dobe dalo zaviesť,“povedal Daniel Bermnar Švédsky ľavicový poliik.

Štúdia ukázala jednu vec. Zamestnanci boli menej chorí a výkonnejší. Šťastnejší chodili do práce a zlepšila sa aj starostlivosť o klientov domova. Pokusy teda úplne neskončia. „Naši zamestnanci majú viacej času na rodinu, varenie a podobné veci. To je jedna stránka. A druhá, že sme sa dostali na produktivitu, že za šesť hodín naši ľudia spravia toľko, kde inde za osem,“ povedala Maria Brath zakladateľka spoločnosti.

Viac..  Komisia vyzýva poľnohospodárov, aby sa zúčastnili na prieskume o zjednodušení administratívy

Pracovný čas zamestnanca na Slovensku je najviac 40 hodín týždenne, čiže 8 hodín denne. Jeho prípadné skrátenie by si vyžadovalo diskusiu so sociálnymi partnermi. Ministerstvo však zatiaľ požiadavku na skrátenie neeviduje.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices