EP
Schôdza výboru EP. PHOTO: © European Union.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä utečeneckú krízu a umelú inteligenciu

Nemecký komisár Günther Oettinger predstúpi pred poslancov z troch výborov EP dohromady, aby obhájil svoju kvalifikáciu pre nové portfólio rozpočtu a ľudských zdrojov. Výbor pre občianske slobody bude hodnotiť, ako EÚ zvláda utečeneckú krízu, vrátane relokácií a dohody s Tureckom. Právny výbor bude hlasovať o vôbec prvých európskych normách regulujúcich robotiku a umelú inteligenciu. 

Günther Oettinger prevzal novú oblasť zodpovednosti po Kristaline Georgieve, ktorá na konci minulého roka z Komisie rezignovala. V pondelok večer predstúpi nemecký komisár pred poslancov hneď troch výborov dohromady (Rozpočtový výbor, Výbor pre rozpočtovú kontrolu a Výbor pre právne záležitosti), aby im vysvetlil svoje plány v novej funkcii a tiež obhájil svoje kompetencie pre danú oblasť.

Niekoľko rôznych aspektov utečeneckej krízy bude vo štvrtok preberať výbor pre občianske slobody: uplatňovanie dohody medzi EÚ a Tureckom, relokácia a presídľovanie utečencov a tiež navrátenie žiadateľov o azyl z iných európskych krajín do Grécka, pokiaľ tam po prvý raz vstúpili na územie EÚ. Okrem toho riaditeľ európskej pobočky agentúry OSN pre utečencov (UNHCR) Vincent Cochetel prednesie poslancom návrhy, ako zlepšiť ochranu utečencov v Európe.

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

Roboty a umelá inteligencia majú stále väčšie využitie a je preto potrebné im nastaviť právne mantinely. Poslanci právneho výboru vo štvrtok budú hlasovať o vôbec prvých celoúnijných normách občianskeho práva o robotike. Týkajú sa posilnenia bezpečnosti, etických princípov i právnej zodpovednosti za činnosti robotov.

V prvej polovici roku 2017 predsedá rokovaniam členských štátov v Rade EÚ Malta. O jej prioritách budú so zodpovednými ministrami diskutovať poslanci právneho výboru a výboru pre spravodlivosť a vnútro vo štvrtok.

Tento týždeň zasadajú aj politické kluby Parlamentu aby pripravili plenárne zasadnutie na nasledujúci týždeň. Na tomto zasadnutí sa bude voliť nové vedenie Európskeho parlamentu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices