ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ľudia na Západe si myslia, že sme blízko svetovej vojny

BRATISLAVA / S pesimistickým odhadom ďalšieho svetového diania vstupujú do nového roka obyvatelia Západu. Väčšina z deviatich tisíc respondentov, ktorí sa zúčastnili prieskumu agentúry YouGov, sa obáva, že svet stojí na pokraji globálneho vojnového konfliktu.

Najväčšie obavy z vypuknutia tretej svetovej vojny majú Američania. Na otázku, či svet smeruje k vojne, alebo k mieru sa 64 percent respondentov priklonilo k prvej možnosti. Mieru verí iba 15 percent z nich. Takmer totožné čísla namerali výskumníci tiež vo Francúzsku, Nemecku a Veľkej Británii.

Optimistickejší sú obyvatelia severských krajín, v mier dúfa zhruba tretina respondentov. Pomer tých, ktorí veria v pokoj zbraní a tých,ktorí sa obávajú globálneho vojnového konfliktu, je ale aj tu naklonený v prospech „zbabelých zo strachu“. Vojnu očakáva zhruba 45 percent respondentov zo Švédska, Nórska a Dánska. Podobne zmýšľa 52 percent Fínov.

Teroristické útoky

Okrem vypuknutia celosvetovej vojny sa Európania a Američania obávajú teroristických útokov. Najviac sa boja Francúzi, ktorí v posledných pätnástich mesiacoch zažili hneď dva veľké teroristické útoky. Drvivá väčšina z nich (81 percent) si myslí, že Francúzsko v roku 2017 niekto znova napadne, píše sa na portáli YouGov.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

V severských krajinách sa teroristov boja menej. V Nórsku (43 ku 42 percentám) a vo Fínsku (63 ku 26 percentám) dokonca počet tých, ktorí si myslia, že k žiadnemu útoku nedôjde, prevýšil počet ľudí očakávajúcich útok.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices