benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Beňová: Pittella by sa mal vzdať kandidatúry na post predsedu Európskeho parlamentu

Poslanci Európskeho parlamentu si na budúci týždeň volia nového predsedu. Za skupinu socialistov a demokratov združujúcu v parlamente poslancov z európskych sociálno-demokratických strán sa o toto miesto uchádza Talian Gianni Pittella.

Jeho kandidatúra je však problematická. „V uplynulých dňoch sa nám dostala do rúk kópia dohody podpísanej socialistom Martinom Schulzom a predsedom frakcie európskych ľudovcov Manfredom Weberom. Podľa nej sa mali naše dve politické skupiny pri voľbe vedenia parlamentu vzájomne podporovať,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Schulz dohodu uzavrel bez súhlasu sociálno-demokratickej frakcie. Konal vypočítavo a výlučne vo svoj prospech, s jediným cieľom udržať si funkciu. Ak Pittella, ako zvolený šéf skupiny socialistov a demokratov, o dohode čo len trochu tušil, nemá čo teraz kandidovať,“ zdôraznila poslankyňa.

Pre zachovanie si integrity majú sociálny demokrati podľa nej len jednu možnosť. Musíme sa dištancovať od sebeckého konania Martina Schulza, ktoré bolo v rozpore s akoukoľvek politickou etikou. Pittella by sa mal zároveň čestne vzdať svojej kandidatúry. Poslanci v rámci našej frakcie by následne mohli podporiť iného z kandidátov, ktorý je najbližšie k progresívnym európskym sociálno-demokratickým hodnotám,“ povedala europoslankyňa.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Transparentné správanie sa a konanie sociálnych demokratov je v tomto období nenahraditeľné. Pokles našej dôveryhodnosti totiž znamená len ďalší nárast populistov, uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Scan Schulz Weber
Scan dohody podpísanej medzi Martinom Schulzom a šéfom európskych ľudovcov Manfredom Weberom. PHOTO: Archív MB.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Voliči, ktorí vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) budú voliť populistov, si musia uvedomiť, že …

Consent choices