ZABORSKA
Slovenská europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union-EP.

Anna Záborská: Európsky parlament potrebuje stabilitu rovnako ako únia

Tento týždeň bude dianie v Európskom parlamente v znamení volieb. V polčase volebného obdobia si 751 poslancov zvolí nového predsedu, podpredsedov a kvestorov. Situácia však nie je vôbec jasná a jednoznačná. Viac v rozhovore s poslankyňou EP Annou Záborskou (KDH, EĽS).

Medzi poslancami cítiť napätie a výsledok nie je vôbec dopredu jasný – to sa v minulosti okolo volieb vedenia EP takmer nestávalo. Čo je príčinou?

Písomná dohoda ľudovcov a socialistov z roku 2014 o tom, že ďalším predsedom Európskeho parlamentu bude člen najsilnejšej skupiny v parlamente, a tou je Európska ľudová strana. Bola zverejnená až teraz a spochybňujú ju najmä poslanci zo skupiny socialistov a demokratov.

Prečo ju spochybňujú?

Najmä preto, že o nej nevedeli. Ozývajú sa preto hlasy, aby šéf frakcie socialistov Gianni Pittella stiahol svoju kandidatúru na post predsedu parlamentu.

Vy ste ako členka skupiny ľudovcov o tej dohode vedeli? 

Áno, vedela som o nej a nezdalo sa mi to nijako zvláštne vzhľadom na dôvody, prečo bola urobená.

Aké to boli dôvody?

V Európskom parlamente sa celé desaťročia pýšia hegemóniou dve najsilnejšie skupiny, ak to tak môžem povedať, a to ľudovci a socialisti. Tieto si takmer v každom volebné období striedajú najvyššiu funkciu. Takže polovicu volebného obdobia je na čele parlamentu socialista a zvyšok zástupca ľudovcov, alebo naopak.

Ale súčasný predseda EP Martin Schulz za frakciu socialistov a demokratov je tam už druhé obdobie za sebou, striedanie v tomto prípade nebolo…

No veď preto bola urobená tá sporná dohoda. Ľudovci súhlasili, že Schulz bude výnimočne dvakrát po sebe a volili sme ho s tým, že potom ho vystrieda predstaviteľ EĽS. Preto považujem tú zverejnenú dohodu za prirodzenú a demokratickú v rámci zaužívaných pravidiel. Prekáža mi na nej len to, že ju vraj podpísal Martin Schulz a nie šéf socialistov Gianni Pittella.

Viac..  Európski ľudovci schválili politický manifest pre eurovoľby

Vy budete hlasovať za koho?

Samozrejme za nášho kandidáta Antonia Tajaniho. Je to skúsený politický matador, veľmi dobrý kandidát. Viem si ho predstaviť vo funkcii šéfa Európskeho parlamentu. Nielenže dobre komunikuje, ale má charizmu, skúsenosti, vždy bol za zachovanie kresťanských koreňov Európy. Práve taký človek by mal byť na čele jednej z najdôležitejších európskych inštitúcií. A tiež si myslím, že by bol predsedom všetkých poslancov, bez ohľadu na ich politickú príslušnosť.

Čo ak sa so socialistami nedohodnete? Môže vyhrať tretí, ktorým je liberál Guy Verhofstadt?

Samozrejme, takúto situáciu nevylučujem. Ale myslím si, že pre človeka ako je on, je dôležitejšie nestratiť ani do budúcnosti svoju politickú váhu. A to by sa zrejme spojenectvom liberála so socialistami stalo. Teoreticky je však aj možné aj to, že výsledkom takéhoto „manželstva“ z rozumu by bol nakoniec predsedom socialista.

Prečo sa o novom predsedovi EP toľko diskutuje? Nebývalo to zvykom.

Lebo sme v inej situácii. Európa je v ohrození, bojuje o svoju podstatu a tá je neustále spochybňovaná populistami a extrémistami. A navyše, tento rok nás čakajú voľby v Nemecku a Francúzsku. Nepochybujem o tom, že populisti by práve v tejto súvislosti potrebovali mať rozhádané európske inštitúcie s lídrami so slabým politickým mandátom a najlepšie bez podpory štandardnej strany. To sa im, dúfam, nepodarí.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Anna Záborská

O dac

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices