ZITNANSKA, Jana
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

„Na čele EP by som rada videla schopnú ženu“, Jana Žitňanská o tohtotýždnnovej voľbe šéfa europarlamentu

Po dlhom čase to bude naozaj zaujímavá a otvorená voľba bez toho, aby sa na víťazovi vopred vytvorila väčšina, ktorá by niektorému z kandidátov zaručovala zvolenie,“ hovorí o voľbe nového predsedu Európskeho parlamentu europoslankyňa Jana Žitňanská.

Europoslanci budú nového predsedu Európskeho parlamentu voliť na svojom prvom tohtoročnom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu, a to na obdobie do konca súčasného volebného obdobia (do leta 2019). Šéfa jednej z kľúčových inštitúcií EÚ zvolia v tajnom hlasovaní zo siedmich kandidátov. Víťaz hlasovania nahradí doterajšieho predsedu Martina Schulza.

Podľa europoslankyne Jany Žitňanskej bola v minulosti voľba predsedu parlamentu často len formalita, pretože zástupcovia najsilnejších frakcií sa vopred na mene predsedu dohodli. „Teraz sa situácia zmenila, na výber je sedem kandidátov a poslanci majú voľnú ruku. Výsledok preto môže byť veľmi zaujímavý.“

O podporu 751 europoslancov sa uchádzajú Eleonora Forenza (GUE/NGL, Taliansko), Jean Lambert (Greens/EFA, Veľká Británia), Gianni Pittella (S&D, Taliansko), Laurenţiu Rebega (ENF, Rumunsko), Helga Stevens (ECR, Belgicko), Antonio Tajani (EPP, Taliansko) a Guy Verhofstadt (ALDE, Belgicko).

„Veľmi sa teším, že naša frakcia ponúkla na čelo tejto inštitúcie kompetentnú kandidátku, flámsku europoslankyňu Helgu Stevens. Napriek tomu, že má zdravotné postihnutie, patrí svojou prácou medzi najaktívnejších poslancov, dokáže spájať, je profesionálka. Konečne by sme navyše ako parlament, ktorý často vyzýva členské štáty k vyššiemu uznaniu práce žien a ľudí so zdravotným postihnutím, mohli ísť príkladom,“ hovorí Jana Žitňanská.

Viac..  Ivan Štefanec: Malí farmári už mali mať európske peniaze na svojich účtoch

Hoci najväčšie šance na víťazstvo sa pripisujú kandidátom dvoch najsilnejších frakcií – ľudovcom a socialistom, podľa Jany Žitňanskej aj tu môže platiť, že kde sa dvaja bijú, vyhráva tretí. A tak karty môže zamiešať aj niektorý z ďalších kandidátov. „Protestné hlasy nie sú výnimkou ani pri voľbách v inštitúciách, a keďže voľby sú tajné, zajtrajší výsledok môže byť prekvapením,“ uzatvára europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices