Galko
Ľubomír Galko. PHOTO: Archív LG.

Ľubomír Galko: Stojme za Marekom Gajdošom, ide o našu bezpečnosť

Kredit slovenskej polície bol taký nízky ako dnes naposledy za mečiarizmu, keď únos Michala Kováča začali akože vyšetrovať policajti – zametači pod koberec zo stredného Slovenska. 

Ťažko si predstaviť, koľko hláv od ministra, cez vysokých policajných funkcionárov a prokurátorov by vo vyspelom zahraničí okamžite popadalo, ak by sa v niektorej krajine prevalili také informácie, aké sa postupne objavujú v súvislosti s (ne)vyšetrovaním podobného megaškandálu, ako je Gorila.

Svedectvo vyšetrovateľa Mareka Gajdoša, ktorý odišiel do civilu, lebo si nemohol poriadne robiť svoju prácu, je otrasné. Zároveň je to však svedectvo, ktoré nemôže žiadneho slušného človeka našej vlasti nechať ľahostajným.

Robert Kaliňák bol takpovediac v priamom prenose usvedčený zo lži. Opakovane tvrdil, že nezasahuje do žiadneho vyšetrovania a ani sa o žiadne vyšetrovanie nezaujíma. Bol usvedčený z toho, že v prípade Gorily nielenže sa o vyšetrovanie zaujímal, ale dokonca aktívne doňho vstupoval v snahe zabrániť konkrétnemu trestnému stíhaniu. Navyše sa snažil šéfa tímu a jeho tím presvedčovať odmenami, ak toto trestné stíhanie nezačnú.

Tibor Gašpar sa v priamom prenose priznal, že niekoľko rokov nechal megaškandál, ktorý traumatizuje celú slovenskú spoločnosť, vyšetrovať policajtovi, ktorého vraj pokladal za málo zdatného na takéto dôležité vyšetrovanie. Dnes ho označuje slovami ako zbabelec, klamár, radový policajt, menej skúsený policajt, ktorý nevyšetroval predtým žiadne vážne prípady a podobne. Bŕŕ! Toto pokladám buď za účelovú hru, pri ktorej považuje ľudí za hlupákov alebo za čistú schizofréniu.

Nieže by minister vnútra neklamal „nakaliňáka“ pravidelne. Asi sa zhodneme na tom, že je to vskutku excelentný luhár z radov politikov v histórii samostatného Slovenska. Ale táto lož je špeciálna a mimoriadne závažná. Pretože je tu legitímna otázka, že ak minister vnútra zasahoval takýmto nehoráznym spôsobom do vyšetrovania Gorily, čo asi vyvádzal a vyvádza v prípade vyšetrovania Ladislava Bašternáka, kde je vyšetrovaný sám?

Odpoveď si môžeme a vieme domyslieť – alebo môžeme počkať na ďalšieho čestného policajta, ktorý v budúcnosti prehovorí. Ak prehovorí, a o to tu práve ide.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

Je úplne jedno, či dnes Tibor Gašpar klame, alebo sa vyhovára, alebo či naozaj má na Mareka Gajdoša a jeho nízke profesionálne kvality dnes prezentovaný názor už roky. Vo všetkých prípadoch je to brutálne zlyhanie prezidenta PZ ako najvyššieho policajného funkcionára a najvyššieho nadriadeného všetkým policajtom.

Robert Kaliňák aj Tibor Gašpar svojim (ne)konaním prerazili povestné morálne dno a neexistuje jediný argument, prečo by mal jeden alebo druhý zostať čo len jeden deň navyše vo svojej funkcii. Práve naopak, argumentov na to, aby sa obaja zo svojej funkcie porúčali, je obrovské množstvo.

Ten najhlavnejší je, že  kredit slovenskej polície bol tak nízky, ako je tomu dnes, za mečiarizmu a predtým za komunistov. Je to priamy výsledok práce týchto dvoch pánov – Kaliňáka a Gašpara. Preto ich zotrvávanie vo funkciách ohrozuje vnútornú bezpečnosť Slovenska.

Dnes musíme všetci slušní ľudia na Slovensku stáť za vyšetrovateľom Gajdošom, ktorý prehovoril o praktikách pri vyšetrovaní politických káuz. O ovplyvňovaní, kladení prekážok, zastrašovaní, zametaní pod koberec. Lebo tým budeme stáť za všetkými slušnými policajtmi, ktorí prídu po ňom a prehovoria. A to by sme mali všetci chcieť – aby prehovorili. Inak sa z toho bludného mafiánskeho a oligarchistického kruhu nikdy nedostaneme a našu vlasť z pazúrov supov, čo nám ho ukradli, nikdy nevytrhneme.

Stojím za Marekom Gajdošom aj za tými policajtmi, čo prídu po ňom a prehovoria. Stojte, prosím, za nimi tiež.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices