schulz
Odchádzajúci predseda EP Martin Schulz. PHOTO: © European Union-EP.

Ako sa bude voliť nový predseda Európskeho parlamentu?

Koncom roka 2016 sa Európsky parlament preklenul do druhej polovice svojho volebného obdobia. Znamená to výmenu jeho predsedu, podpredsedov a kvestorov. Hlasovať sa o nich bude tento týždeň. Kto môže kandidovať na post odchádzajúceho Martina Schulza? Ako sa postupuje pri hlasovaní? A aké sú vlastne ich funkcie?

Prečo práve teraz?

Volebné obdobie Európskeho parlamentu trvá päť rokov, no mandát jeho predsedu, podpredsedov, kvestorov a šéfov výborov je len dva a pol roka. Preto si ich poslanci volia vždy na začiatku a v polovici volebného obdobia. Kto nahradí Martina Schulza na stoličke predsedu, sa dozvieme v utorok 17. januára.

Kto môže kandidovať vo voľbách na predsedu EP?

Kandidátom na úrad predsedu môže byť každý poslanec Európskeho parlamentu, ktorého navrhne buď politická skupina alebo najmenej 5% poslancov – čiže 38.

Doteraz svoj záujem prejavilo sedem poslancov (v abecednom poradí):

  • Eleonora Forenza, Európska zjednotená ľavica – Severskej zelenej ľavice, Taliansko,
  • Jean Lambert, Zelení, Európska slobodná aliancia, Spojené kráľovstvo,
  • Gianni Pittella, Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov, Taliansko,
  • Laurenţiu Rebega, Európa národov a slobody, Rumunsko,
  • Helga Stevens, Európski konzervatívci a reformisti, Belgicko,
  • Antonio Tajani, Európska ľudová strana, Taliansko a
  • Guy Verhofstadt, Aliancia liberálov a demokratov za Európu, Belgicko.

Ako prebieha voľba predsedu?

Tajné hlasovanie sa začne v utorok 17. januára o deviatej ráno. Poslanci označia svojho vybraného kandidáta na hlasovacom lístku a vhodia ho jeden po druhom do volebnej urny. Na tento proces dohliada osem overovateľov z radov poslancov.

Predsedom sa stáva kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov, t.j. 50% plus jeden. Prázdne alebo neplatné hlasovacie lístky sa do výpočtu potrebnej väčšiny nezapočítavajú.

Ak z prvého kola hlasovania nevzíde víťaz, do druhého kola môžu byť za rovnakých podmienok nominovaní tí istí alebo noví kandidáti. Hlasovanie môže byť v prípade potreby opakované i tretíkrát.

Ak sa predsedu nepodarí zvoliť ani v treťom kole, dvaja kandidáti s najvyšším skóre v tomto kole môžu pokračovať do štvrtého kola, kedy je predseda volený jednoduchou väčšinou (t.j. kto získa viac hlasov, vyhráva). V prípade rovnosti hlasov sa predsedom stáva starší kandidát.

Viac..  Protestujúci poľnohospodári odovzdali Zastúpeniu EK svoje požiadavky

Aké má predseda EP právomoci?

Predseda dohliada na prácu Európskeho parlamentu a jeho orgánov ako aj rozpravy na plenárnych schôdzach. Zastupuje Európsky parlament v právnych veciach a vo všetkých vonkajších vzťahoch. Na začiatku každého európskeho samitu oboznamuje európskych lídrov z postojom Parlamentu voči otázkam, o ktorých sa chystajú rokovať.

Podpisuje rozpočet EÚ, ktorý týmto nadobúda svoju účinnosť. Spoločne s predsedom Rady podpisuje všetky legislatívne akty.

Ako sa volia podpredsedovia?

Po zvolení predsedu poslanci hlasovať o štrnástich podpredsedoch. Ich nominácia prebieha podobne ako v prípade predsedu a volia sa tajným hlasovaním. Všetci kandidáti sú zapísaní na spoločnom volebnom lístku. Každý poslanec môže hlasovať toľkokrát, koľko postov treba obsadiť – čiže v prvom kole až štrnásťkrát.

Podpredsedami sa stávajú kandidáti, ktorí v prvom kole získali absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov. Ak sa v prvom kole nepodarí zvoliť všetkých štrnásť, pokračuje sa druhým kolom a potom tretím, kde na zvolenie stačí relatívna väčšina.

Ak je navrhnutých len 14 kandidátov, môžu byť zvolení aklamáciou a hlasovaním sa potom určí ich prednostné poradie.

Kto sú kvestori a aká je ich úloha?

V stredu ráno si poslanci spomedzi seba zvoli piatich kvestorov. Kvestori zodpovedajú za administratívne a finančné záležitosti, ktoré sa priamo týkajú poslancov. Volia sa podobne ako podpredsedovia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices