angela-merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union- EP.

Trump sa pustil do Merkelovej, únie a Imigračnej politiky

WASHINGTON / Novozvolený americký prezident Donald Trump kritizoval Európsku úniu a Nemecko za imigračnú politiku, ktorá podľa neho môže viesť ďalšie krajiny v rozhodnutiu vystúpiť z EÚ. Odchod Británie, tzv. brexit, však podľa neho môže „napokon dopadnúť dobre“.

Trump v rozhovore pre nemecký denník Bild a britské noviny The Sunday Times, zverejnenom v nedeľu večer, označil utečeneckú politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej za „katastrofálnu chybu“, keďže prijala do krajiny „všetkých tých nelegálnych migrantov“. „Myslím si, že je veľmi nešťastné, čo sa stalo. A nikto ani nevie, odkiaľ (títo migranti) pochádzajú,“ povedal Trump novinárom z oboch uvedených médií v interview poskytnutom v New Yorku. Zdôraznil však, že voči Merkelovej má veľký rešpekt.

Trump sa stane prezidentom v piatok 20. januára. V rozhovore avizoval, že USA hneď od začiatku jeho funkčného obdobia posilnia bezpečnosť svojich hraníc. Pondelok po nástupe chce podpísať príslušný výnos. „Ľudia nechcú, aby do ich krajiny prišli iní ľudia a zničili ju,“ vyhlásil. Hovoril v tejto súvislosti o „extrémnych bezpečnostných kontrolách“ s tým, že ide o moslimov „z rôznych častí sveta, ktoré majú mnohé problémy s terorizmom“.

Na otázku, či sprísnené predpisy budú mať dôsledky aj pre cestujúcich zo štátov EÚ, Trump odpovedal: „To by sa mohlo stať, ale ešte uvidíme.“ Ohľadom rozhodnutia Britov o vystúpení z EÚ povedal, že k brexitu by nedošlo, ak by nebolo Spojené kráľovstvo nútené prijať toľko utečencov. „Ľudia, krajiny chcú vlastnú identitu a Spojené kráľovstvo chcelo vlastnú identitu. Toto bola posledná kvapka,“ domnieva sa Trump. „Ak budú utečenci prúdiť do rôznych častí Európy… Myslím si, že bude veľmi ťažké udržať ju pokope, pretože ľudí to hnevá,“ vyhlásil.

Samotný stav EÚ však preňho osobne nie je veľmi dôležitý. „Pozrite sa, únia bola založená sčasti preto, aby porazila USA v obchode, všakže? Takže je mi celkom jedno, či je rozdelená alebo zjednotená, pre mňa to nehrá žiadnu rolu,“ vyhlásil. Trump tiež povedal, že ponúkne zrušenie sankcií proti Rusku výmenou za dohodu vedúci okrem iného k zníženiu počtu jadrových zbraní. Podľa vlastných slov si želá, aby sa nukleárne arzenály dvoch najväčších jadrových veľmocí „veľmi podstatne zmenšili“.

Nastávajúci šéf Bieleho domu však kritizoval Rusko za zásah v občianskej vojne v Sýrii, ktorý označil za „veľmi zlý“ s tým, že viedol k „hroznej humanitárnej situácii“. USA na druhej strane premeškali príležitosť niečo urobiť už skôr. „Teraz je už neskoro. Niekedy sa to skončí, ale Aleppo bolo príšerné,“ uviedol. Trump povedal, že poverí Jareda Kushnera, svojho zaťa, snahou sprostredkovať blízkovýchodnú mierovú dohodu. Vyzval Britániu, aby vetovala prípadnú ďalšiu rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN kritickú voči Izraelu, a zopakoval kritiku dohody veľmocí s Teheránom o iránskom jadrovom programe.

Viac..  Vladimír Bilčík: Rusko sa pokúšalo zasahovať do práce Európskeho parlamentu prostredníctvom špiónov. VIDEOBLOG

Opätovne okrem toho označil Severoatlantickú alianciu za zastaranú a zdôraznil, že primálo členských štátov NATO platí primeraný podiel za svoju ochranu.
„Mali by sme tieto krajiny chrániť, ale veľa týchto krajín neplatí, čo by mali platiť, čo je podľa mňa veľmi neférové voči Spojeným štátom,“ uviedol Trump. „Odhliadnuc od toho, NATO je pre mňa veľmi dôležité. Päť krajín platí to, čo by mali. Päť. To nie je veľa,“ dodal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices