Europsky parlament
Voľba nového predsedu EP. PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament volí svojho nového predsedu, druhé kolo neúspešné

ŠTRASBURG / Europoslanci si ani v druhom kole nezvolili predsedu, ktorý by mal stáť v čele Európskeho parlamentu nasledujúce obdobie. Najviac hlasov rovnako ako v prvom kole získal kandidát ľudovcov Antonio Tajani. Výsledky tretieho kola tajného hlasovania by mal byť známy o 19.00 h.

Súčasný podpredseda EP Tajani, kandidát najpočetnejšej zastúpenej Európskej ľudovej strany, dostal v druhom kole 287 zo 691 platných hlasov. Oproti prvému kolu si polepšil o 13 hlasov, ale na zvolenie to aj tak nestačilo. Na víťazstvo potrebuje kandidát získať nadpolovičnú väčšinu platných hlasov.

O post sa uchádza šesť kandidátov, keďže líder liberálov Guy Verhofstadt stiahol kandidatúru. Favoritom je kandidát najväčšej Európskej ľudovej strany Antonio Tajani. Súčasný podpredseda Európskeho parlamentu AntonioTajani dostal v prvom kole 274 zo 683 platných hlasov. Takmer o stovku hlasov za ním zaostal jeho súper Gianni Pittella. Na víťazstvo potrebuje kandidát získať nadpolovičnú väčšinu platných hlasov.

Favoritovi na víťazstvo vyhovuje fakt, že kandidát liberálov na základne koaličnej dohody, ktorú v utorok uzavreli ľudovci so skupinou liberálov, odstúpil z boja o kreslo predsedu Európskeho Parlamentu.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Ak hlasovanie nebude úspešné v druhom, prípadne ani v treťom kole, do štvrtého kola postúpia dvaja kandidáti, ktorí získali najviac hlasov v treťom kole. V prípade „remízy“ vo štvrtom kole sa stane predsedom starší z dvojice kandidátov. „Dnes v Európskom parlamente budeme dovtedy, kým nebude predseda parlamentu zvolený, možno až do neskorých večerných hodín,“ povedal Miroslav Mikolášik, z Európskej ľudovej strany.

Voľbu nového predsedu Európskeho parlamentu bude až do jeho zvolenia viesť jeho súčasný šéf Martin Schulz.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices