Lajcak
Minister M. Lajčák na Rade EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. PHOTO: Archív MZV.

Ministri zahraničných vecí EÚ hodnotili aktuálny stav blízkovýchodného mierového procesu

V nových priestoroch Rady EÚ v Bruseli sa v pondelok 16. januára popoludní skončilo prvé zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v roku 2017, na ktorom Slovenskú republiku zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Rokovanie ministrov pod vedením Vysokej predstaviteľky EÚ F. Mogheriniovej otvorila diskusia o aktuálnom vývoji v Sýrii, v kontexte pripravovaných vnútrosýrskeho dialógu v Astane a následne v Ženeve pod záštitou OSN. Ministri sa zhodli, že strategickým cieľom EÚ je ukončenie násilia a zaistenie udržateľného prímeria a spustenie inkluzívneho procesu o budúcom usporiadaní v krajine.

„Európska únia musí mať v tomto procese relevantné miesto. Našou prioritou zostáva plošné ukončenie násilia a boj proti radikálnym a teroristickým organizáciám a zoskupeniam, predovšetkým Daeš,“ povedal M. Lajčák a dodal, že podstatnou súčasťou aktivít EÚ je poskytovanie humanitárnej pomoci ťažko skúšanému civilnému obyvateľstvu v Sýrii. Slovenská republika minulý mesiac úspešne doručila do nemocníc v mestách Aleppo a Homs zdravotnícke zariadenia a ďalší zdravotnícky materiál v celkovej hodnote viac ako 135-tisíc eur.

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ zhodnotili aj aktuálny stav blízkovýchodného mierového procesu, a to aj v súvislosti s výsledkami medzinárodnej konferencie, ktorá sa konala v nedeľu 15. januára v Paríži z iniciatívy Francúzska. Slovenská republika víta jej priebeh a ostáva presvedčená, že pre obnovenie mierového procesu a jeho udržateľný výsledok je potrebná aktívna angažovanosť Izraela a Palestíny v rámci priameho rokovacieho procesu.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

„EÚ zostáva naďalej angažovaná v tomto procese. Pozícia všetkých členských krajín je jasná a je vyjadrená v už prijatých záveroch Rady z minulých zasadnutí. V najbližších týždňoch začneme pracovať na novej pozícii, ktorá však bude rovnako reflektovať dohodnuté princípy dvojštátneho usporiadania,“ povedal v tejto súvislosti minister M. Lajčák.

Šéfovia diplomacií členských krajín EÚ spoločne zhodnotili zahraničnopolitické priority EÚ v prvom polroku 2017, ako aj aktuálny vývoj v regióne západného Balkánu, prebiehajúce ženevské rokovania o zjednotení Cypru i vzťahy únie s Tureckom.

Rada prijala závery k Libanonu, v ktorých zdôraznila význam pokračujúceho úsilia o realizáciu medzinárodných záväzkov a zdôraznila partnerský prístup ku krajine, ktorá je pre EÚ v regióne kľúčovým partnerom v otázkach bezpečnosti, boja proti terorizmu a migrácie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices