may juncker
Britská premiérka Theresa May a predseda EK Jean- Claude Juncker. PHOTO: © European Union.

Theresa May potvrdila tvrdý brexit

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May v utorok krátko popoludní hovorila o plánoch svojho kabinetu ohľadom postupu pri vystúpení Británie z EÚ. Potvrdila odchod z jednotného európskeho trhu. Uistila však, že si neželá rozpad Únie, ale jej úspech. Premiérka je za silnú Britániu spolupracujúcu s EÚ.

V kľúčovej časti prejavu britská premiérka oznámila, že Británia si vyjedná zvláštne obchodné dohody s Európskou úniou. Neznamená to však, že Británia zostane na jednotnom európskom trhu. „Zostať členom tohto trhu by znamenalo, že musíme byť zviazaní európskymi zákonmi. Vo výsledku by sme teda prakticky Úniu neopustili,“ vysvetlila. 

May by podľa svojich slov radšej opustila EÚ bez akejkoľvek obchodnej dohody, než s nevýhodnou dohodou pre Britániu. Premiérka teda potvrdila, že Británia opustí jednotný európsky trh. Podoba brexitu podľa May by mala zabezpečovať práva občanov EÚ žijúcich v Británii a rovnako tak práva Britov žijúcich v zahraničí.Legálni pracovníci zo zahraničia by sa tak nemali obávať prípadného odsunu.

May tiež oznámila, že Británia sa v nasledujúcich mesiacoch zameria na niekoľko základných okruhov pri vyjednávaní brexitu. Prvým bodom bude prevzatie legislatívy EÚ. Následne parlament rozhodne,ktoré časti si ponechá. „Británia musí opäť prevziať kontrolu nad svojimi zákonmi. Budeme tak silnejší, vyhlásila. Dodala, že výslednú podobu brexitu bude schvaľovať britský parlament.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Premiérka ubezpečila Škótsko, že bude mať svoje slovo pri vyjednávaní podmienok brexitu. Témou bude tiež zaistenie voľných hraníc medzi Írskom a Severným Írskom. Premiérka sľúbila, že vláda nájde také riešenie, aby bol naďalej zabezpečený voľný pohyb na týchto hraniciach.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices