Arpád Soltész
Arpád Soltész. PHOTO: noviny.sk.

Arpád Soltész: Stále menšia Británia a na konci brexitus

Oznámením, že Veľká Británia sa ani nepokúsi zostať na spoločnom trhu, nemá Theresa May čo stratiť. Dohoda, ktorá by to umožnila, by bola v praxi natoľko zložitá, že skutočne je efektívnejšie sa o ňu vôbec nepokúšať. Ale ten nápis na kecpulte spoza ktorého ohlásila tvrdý brexit, ten musel vymýšľať ktosi pod vplyvom. A teda pod vplyvom niečoho menej legálneho, ako obyčajný alkohol. Stálo tam, že „globálna Británia“.

Prvá ministerka vlády jej veličenstva bez zábran hovorila, čomu by všetci chceli veriť – že to bude ešte väčšia Británia. Nuž, azda neušlo jej pozornosti, že nie veľmi dlho pred britským referendom o zotrvaní v EU mali Škóti referendum o zotrvaní vo Veľkej Británii. Opustenie spoločnej monarchie by bolo pre nich znamenalo komplikované prístupové rokovania do EÚ, preto sa rozhodli zostať. Významnou väčšinou hlasovali aj proti Brexitu. Zotrvávať v Británii, ktorá je mimo EÚ, však Škóti nemajú záujem.

Pozícia Severného Írska nie je natoľko jednoznačná. Brexit neprešiel ani tam, ale všeobecná odstredivá tendencia je menšia. Ak sa nejakému Írovi v Británii veľmi nebude páčiť, stále môže odísť do Írska. Bude v EÚ a nenarazí tam prakticky na žiadnu rečovú ani kultúrnu bariéru.

Írska vláda sa napokon vôbec netají tým, že sa na firmy z londýnskej City už teraz teší. Lebo poskytovať finančné služby cez obchodné bariéry, ktoré tvrdý brexit z večera na ráno vytvorí, by bolo prakticky nemožné.

Theresa May má síce pravdu, že okrem Európskej únie je tu ešte jedna celá planéta, s ktorou môže jej krajina obchodovať, no žiada sa dodať, že jej v tom ani doteraz nič nebránilo. Predstava, že v okamihu, keď jej ostrov stratí prístup na kontinent, otvoria sa mu všetky ostatné trhy sveta, nie je ani naivná. Je prosto hlúpa.

Viac..  Miriam Lexmann: Som rada, že došlo k dohode a 50 milliárd EUR pre Ukrajiny sme schválili

Britská premiérka naznačila, že počíta s podporou Donalda Trumpa. Azda preto, že jej k brexitu zablahoželal. A bolo by veru čudné, keby sa mu nepotešil. Theresa May apelovala aj na európskych lídrov, že obchod nie je hrou s nulovým súčtom: jeho rozvoj prináša obom stranám prospech, jeho obmedzenie stratu. Trump však vidí biznis práve naopak – zisk kohokoľvek iného vníma ako svoju stratu. Ak naňho bude Británia odkázaná, zderie ju z kože.

Obyvatelia už nie takej veľkej Británie sa jedného rána, zhruba o dva roky, opäť zobudia na ostrove. Budú mať k dispozícii jeho väčšiu časť a je to fakt veľký ostrov. Ale impérium to teda nebude. Ani obchodná veľmoc. Veľká Británia bude mŕtva. Zostane len nafúkané operetné kráľovstvo primeraného významu.

Autorom je komentátor spravodajského portálu www.noviny.sk, Arpád Soltész.

O Arpád Soltész

Od deväťdesiatych rokov písal vo viacerých regionálnych a celoštátnych denníkoch i týždenníkoch ako investigatívny novinár. Neskôr pracoval v televízii JOJ ako redaktor publicistiky a glosátor. Tri roky bol politickým komentátorom v Hospodárskych novinách a v súčasnosti pôsobí ako editor a komentátor spravodajského portálu TV JOJ noviny.sk. Má rád deti a malé chlpaté zvieratká s veľkými očami, najradšej dusené na víne s hríbmi.

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices