Sefcovic
Eurokomisár Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union.

Maroš Šefčovič: EÚ si chce zachovať svoje vedúce postavenie v boji proti klimatickým zmenám

Po zasadnutí Európskej komisie, ktoré sa konalo v Štrasburgu, cestuje slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič do švajčiarskeho Davosu, kde sa zúčastní 47. ročníka Svetového hospodárskeho fóra.

Podpredseda Šefčovič sa tohto najprestížnejšieho politicko-ekonomického diskusného fóra zúčastňuje už po tretí krát.

Súčasný ročník je venovaný otázkam zodpovedného líderstva a schopnosti reagovať na súčasné výzvy.  Maroš Šefčovič sa v Davose stretne s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom, s prezidentkou Švajčiarskej konfederácie Doris Leuthard,  s ministrom zahraničných vecí Nórska Borgeom Brendem,  s generálnym riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre energetiku Fatihom Birolom a ďalšími.

Zúčastní sa moderovaných diskusií na témy o globálnej energetickej bezpečnosti, reformy trhu s elektrickou energiou, inovácií v energetickom sektore, ako aj inteligentných miest.

Maroš Šefčovič v tejto súvislosti uviedol: ,,Európska únia si chce zachovať svoje vedúce postavenie v boji proti klimatickým zmenám, ktorý patrí medzi priority na zozname súčasných globálnych výziev. Boj proti globálnemu otepľovaniu a prechod na nízko-uhlíkové hospodárstvo majú obrovský podnikateľský potenciál, ktorý by sme mali využívať oveľa viac. Mali by byť príležitosťou pre rozvoj a prenos nových technológií a inovácií do praxe, pre modernizáciu ekonomiky a následne pre tvorbu nových, vysokokvalifikovaných pracovných miest, ako aj hospodárskeho rastu. V minulom roku sme predložili kľúčovú legislatívu v oblasti energetiky a klimatických zmien, ktorá v spojitosti s dátovou ekonomikou, inováciami, zodpovednejšími službami, sa stáva pilierom hospodárstva 21. storočia. V tomto roku preto plánujeme predložiť ďalšie dva legislatívne balíčky týkajúce sa konkurencieschopnej a čistej mobility v doprave a sústrediť sa na ich implementáciu. Myslím si, že je potrebné pri transformácii na nízko-uhlíkové hospodárstvo myslieť aj na krajiny s nízkymi príjmami. Je potrebné, aby sme boli súčasťou celosvetovej zodpovednosti za plnenie trvalo-udržateľných cieľov a verím, že aj vďaka  technologickému pokroku a inováciám, ktoré sa nám v Európe podarilo dosiahnuť,  môžeme pomôcť týmto krajinám a najmä stovkám miliónov ľudí, ktorí nemajú bežný prístup k energiám. Myslím si, že by sme týmto krajinám mohli pomôcť preskočiť éru energetiky založenej výlučne na fosílnych zdrojoch, aby začali budovať decentralizované moderné energetické systémy s obnoviteľnými zdrojmi „.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices