ZABORSKA
Europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union- EP.

Anna Záborská: Trh práce musí rešpektovať dôstojnosť človeka

„Európa potrebuje sociálny pilier, ktorý bude garantovať každému občanovi Únie také podmienky na trhu práce, ktoré mu umožnia dôstojný život,“ vyhlásila dnes slovenská europoslankyňa Anna Záborská v reakcii na prijatie iniciatívnej správy Európskeho parlamentu o európskom pilieri sociálnych práv.

Uznesenie vyjadruje pozíciu parlamentu k pripravovanému návrhu konkrétnych opatrení, ktorý Komisia predloží v marci tohto roku. Parlament okrem iného požaduje, aby sa dôstojné pracovné podmienky vzťahovali na všetky formy zamestnania, vrátane práce podľa potreby a práce sprostredkovanej digitálnymi platformami. Kvôli extrémnej neistote odmieta pracovné zmluvy bez uvedenia počtu odpracovaných hodín a požaduje zavedenie minimálnych štandardov pre dôstojné pracovné podmienky, ktoré by platili v celej EÚ.

Ľudia na Slovensku očakávajú, že členstvo v Únii zlepší ich šance pracovať v dôstojných podmienkach a za dôstojný plat. No ak aj po viac ako pätnástich rokoch stále existujú obrovské rozdiely v sociálnom postavení aj odmeňovaní zamestnancov na Slovensku a napríklad v Nemecku alebo Rakúsku, niečo nie je v poriadku. Jednotný európsky trh sa nesmie obmedzovať len na odstránenie bariér pre investície a pohyb tovarov a pracovníkov, ale musí poskytnúť aj dobrý štandard sociálnej ochrany pre ľudí, ktorí pracujú a ich rodiny,“ zdôraznila Záborská.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices