Vlaky
PHOTO © European Union

Europoslanci opäť rokovali o železniciach. Čakajú nás lepšie a kvalitnejšie služby?

Ľahší prístup pre všetkých prevádzkovateľov železničnej dopravy a zároveň kvalitnejšie služby pre cestujúcich.  Aj to bolo témou rokovania europoslancov, ktoré sa týkalo železničnej dopravy.

Prístupnejšie železnice pre prevádzkovateľov i cestujúcich a zároveň väčšia konkurencieschopnosť. To je  hlavným zámerom europoslancov, pretože väčšina domácich železničných služieb v celej EÚ sú v súčasnej dobe poskytované na základe zmlúv o verejných službách. Mnohé z nich vyhrali pomyselnú súťaž i bez výberového konania.

Zmena by mala priniesť konkurencieschopný trh. V ňom by mali byť železničné spoločnosti motivované k tomu, aby ponúkali najlepšie služby pre svojich cestujúcich. V tomto kroku ide zároveň o podporu podnikania a investícií. Taktiež by sa mali skvalitniť služby a inovácie v tomto odvetví, ktoré zaostáva za ostatnými druhmi prepravy cestujúcich.

Prísnejšie podmienky by mohli priniesť nové zákazky, teda nových prepravcov. Tí by mohli ponúknuť lepšiu kvalitu služieb alebo nákladovú efektívnosť, či vyšší výkon v podobe presnosti a frekvencie služieb. Taktiež by sa skvalitnili vozové parky a kapacity prepravcov.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Železničné spoločnosti budú môcť ponúkať nové komerčné služby na vnútroštátnych linkách od 14. decembra 2020.

O oma

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices