Antonio Tajani
Nový predseda EP Antonio Tajani. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Schulz nastavil latku vysoko. Europoslanci reagujú na zvolenie Tajaniho

Poslanci Európskeho parlamentu reagovali na výsledky volieb nového predsedu EP, ktorým sa v utorok 17.1.2017 stal taliansky poslanec Antonio Tajani (EPP). Poslanci odpovedali na otázku: Ako hodnotíte priebeh hlasovania a výsledky voľby nového predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho?

 

Eduard Kukan

Očakával som takýto výsledok hlasovania a som rád, že sa nakoniec podarilo vybrať za predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho, zo skupiny pro-európskych kresťanských demokratov (EPP). Samotný priebeh voľby pre mňa priniesol dosť nečakané zvraty, predovšetkým vo vzťahu dvoch najsilnejších politických frakcií EPP a SD, ktorým sa nepodarilo nájsť spoločnú dohodu. Vznikla tak nová koalícia medzi kresťanskými demokratmi, liberálmi a konzervatívcami. Je ťažké predvídať, ako bude tato koalícia fungovať v praxi, mám však pocit, že pre väčšinu pro-európsky orientovaných voličov, by mohla priniesť pozitívne výsledky.

Miroslav Mikolášik

Zvolenie nového predsedu EP Antonia Tajaniho je výsledok demokratického procesu. Socialisti porušili dohodu postavením vlastného kandidáta na post, ktorý nám prináleží a preto vítam jeho zvolenie ako jasný signál. Tajani je skúsený politik, bývalý eurokomisár a skutočný Európan.

Monika Smolková

Voľby boli demokratické, víťazstvo p. Tajaniho sa dalo predpokladať, pretože je členom najväčšej politickej frakcie. Keďže ostatných 5 rokov bol predsedom Martin Schulz zo skupiny Socialistov a demokratov, je prirodzené, že ho vystriedal poslanec z inej politickej skupiny. Dôležité bude, aby novozvolený predseda EP pokračoval v práci svojho predchodcu, pretože Martin Schulz nastavil latku náročnosti práce predsedu EP veľmi vysoko.

Ivan Štefanec

Európa sa v súčasnej situácii potrebuje sústrediť na posilnenie svojej ekonomickej sily a definovanie svojich prirodzených hodnôt. Spolupráca so Socialistami sa v tomto smere neosvedčila. EPP dokázala, aj napriek porušeniu dohody zo strany socialistickej frakcie, vytvoriť koalíciu pravicových a demokratických strán, ktorá do čela Európskeho parlamentu zvolila skutočne odborne zdatného kandidáta. Očakávam, že v spolupráci s nimi budeme pokračovať aj naďalej a všetky sily sústredíme na tie témy, ktoré Európu posunú vpred.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Anna Záborská

Som rada, že do čela Európskeho parlamentu bol zvolený človek, ktorý sa hlási ku kresťanským koreňom Európy a hodnotám, na ktorých bola založená. S Antoniom Tajanim sa dobre poznáme a príležitostne spolupracujeme. Je to skúsený politik s charizmou, ktorý má medzi poslancami rešpekt.

Jana Žitňanská

Táto voľba bola, na rozdiel od tých v minulosti, skutočným súbojom kandidátov, nakoľko ani jeden z nich nemal víťazstvo vopred dohodnuté a isté. Napriek tomu, že mojou favoritkou bola naša kandidátka, flámska nepočujúca poslankyňa Helga Stevens, v záverečnom kole, kam postúpili už len dvaja najsilnejší kandidáti som podporila Antonia Tajaniho z EPP. Aj na základe včerajšieho výsledku voľby predsedu parlamentu svitá nádej, že veľkú koalíciu medzi socialistami a ľudovcami by mohla nahradiť stredopravá koalícia, čo by bola dobrá správa pre Európu.

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices