Christos Stylianides. PHOTO © European Union - EK.

Humanitárna stratégia v 2017 pokračuje. Komisia ocenila doterajší pokrok

V Bruseli sa opäť stretli členovia Európskej komisie, zástupcovia členských štátov EÚ a zástupcovia Turecka. Témou stretnutia boli podpísané zmluvy v hodnote viac ako 200 miliónov eur na výstavbu a vybavenie školských budov pre deti utečencov a ich hostiteľské komunity, rovnako ako na rastúcu humanitárnu pomoc utečencom cez záchranné sociálne siete.

„Humanitárna stratégia EÚ mala v roku 2016 značný vplyv. Za rok bolo Turecku zmluvne poskytnutých 517 miliónov eur humanitárnej pomoci pre utečencov. Súčasťou tejto stratégie bol aj najväčší projekt humanitárnej pomoci – núdzové záchranné sociálne siete – vo výške 348 miliónov eur. Som pyšný a šťastný, že sme mohli sledovať hmatateľné výsledky, ktoré poskytujú pomoc tým, ktorí to potrebujú,“ povedal Christos Stylianides, komisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia.

Zmluvy boli uzavreté na 37 projektov v hodnote 1,45 miliárd eur, z ktorých už bolo vyplatených 748 miliónov. Účastníci uvítali značný pokrok, vrátane podpisu dlhodobých zmlúv o pomoci, ktorých celková výška sa vyšplhala na 200 miliónov eur. Tieto financie sú určené na výstavbu a vybavenie školských budov pre deti utečencov.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

Komisia tiež vystúpila s prezentáciou o pokroku v rozvoji Framework Facility. Ide o komplexný monitorovací a hodnotiaci systém, ktorý by mal začať fungovať v priebehu tohto roka. Predstavená bola aj komunikačná stratégia, ktorá stanovuje prístup ku komunikácii o implementácií zariadení.

O vik

Odporúčame pozrieť

Ukrajina

EÚ poskytuje 83 miliónov eur na humanitárnu pomoc na podporu ľudí na Ukrajine a v Moldavsku

Komisia  oznámila počiatočnú humanitárnu pomoc vo výške 83 miliónov eur na podporu ľudí postihnutých vojnou …

Consent choices