peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Pranie špinavých peňazí: Komisia by mala vytvoriť čiernu listinu, ktorá bude zodpovedať svojmu účelu

Európsky parlament vo štvrtok vrátil Európskej komisii na prepracovanie jej pôvodný návrh na úpravu čiernej listiny krajín, ktoré sú považované za rizikové z pohľadu prania špinavých peňazí a financovania terorizmu. Zoznam štátov z dielne Komisie je podľa poslancov neúplný a mal by sa rozšíriť napríklad o krajiny a teritóriá, ktoré nedostatočne postihujú daňovú trestnú činnosť.

Uznesenie, ktorým Parlament vetoval Komisiou predložený návrh na úpravu čiernej listiny nespolupracujúcich štátov v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu, poslanci schválili pomerom hlasov 393 (za): 67 (proti): 210 (zdržalo sa hlasovania). V platnosti tak zostáva doterajšia čierna listina, ktorej prípadné rozšírenie je na zvážení Komisie.

Judith Sargentini (Zelení/EFA, NL), ktorá vypracovala návrh uznesenia EP a je spravodajkyňou súvisiacej legislatívy uviedla: „Toto hlasovanie odráža mienku Parlamentu ohľadom nedostatkov aktuálneho zoznamu. Dúfame, že Komisia bude v procese jeho prepracovania ambicióznejšia tak, aby vytvorila čiernu listinu, ktorá bude zodpovedať svojmu účelu.‟

Krišjānis Karins (EPP, LV), ďalší spravodajca súvisiacej legislatívy, ktorý sa hlasovania zdržal, uviedol: „Krajina by sa mala dostať na čiernu listinu iba ak existuje jasný dôkaz o systematickej hrozbe prania špinavých peňazí a financovania terorizmu. Komisia musí disponovať jednoduchým a transparentným algoritmom, ktorý obstojí aj v procese verejnej kontroly.‟

Na predloženom zozname Komisie sa nachádza jedenásť krajín, vrátane Afganistanu, Iraku, Bosny a Hercegoviny či Sýrie, ktoré nedostatočne bojujú proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Občania a podniky z týchto nespolupracujúcich krajín čelia prísnejším kontrolám pri vykonávaní podnikateľských aktivít v Únii.

Viac..  ECB v súlade s očakávaniami nezmenila úrokové sadzby

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices