policia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rakúsko chce zaviesť kontroly na hraniciach so Slovenskom

VIEDEŇ/BRATISLAVA/RÍM / Posilniť kontroly na hraniciach so Slovenskom a v Brennerskom priesmyku spájajúcom Taliansko s Rakúskom plánuje rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil. Až 100 vojakov má byť pripravených na hliadky vo vlakoch, napísal rakúsky web Der Kurier.

Prevádzači budú zrejme teraz viac využívať trasu cez Slovensko, obáva sa sociálny demokrat Doskozil. V prvých dvoch januárových týždňoch zadržali totiž v Dolnom Rakúsku 299 utečencov, zatiaľčo v Burgenlande pri hraniciach s Maďarskom iba 174.

Ďalších 292 chytených utečencov sa do Rakúska pokúšalo dostať cez Brennerský priesmyk. Predošlé plány Viedne na prísnejšie hraničné kontroly medzi Talianskom a Rakúskom kritizovala mimo iného i nemecká kancelárka Angel Merkel a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Migranti sa snažia dostať do Rakúska stále viac a viac po železnici. Doskozil preto chystá s ministrom vnútra Wolfgangom Sobotkom kontroly vlakov na hraniciach. Armáda dokáže na to okamžite vyčleniť až 100 vojakov.

Viac..  ECB: Zavedenie osobitného odvodu pre banky mala sprevádzať dôkladná analýza

Odmietnutých žiadateľov o azyl chce Doskozil zhromažďovať na určených miestach a zároveň im pomáhať s návratom do krajiny pôvodu. „Musíme tlačiť hlavne na dobrovoľné odchody,“ povedal podľa webu Die Presse.

Doskozil so Sobotkom zároveň pozvali na 8. februára do Viedne stredoeurópskych politikov, aby im predstavili hlavne návrh vytvorenia azylových stredísk mimo Európskej únie. Centrá by sa neskôr podľa Viedne mohli stáť súčasťou migračnej politiky celej dvadsaťosmičky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices