robot
PHOTO © European Union

Roboty – umelá inteligencia bez práv a zodpovednosti?

Riadenie vozidiel, kŕmenie a dojenie kráv alebo lekárska operácia, roboty sa hlásia k plneniu úloh a vstupujú na rozličné trhy. Ich počet na celom svete stúpol na 1,7 milióna. Tento boom ale prináša aj niektoré naliehavé otázky: majú roboty práva? Ak áno, aké? Aké etické zásady by ich mali viazať? Môžu niesť osobnú zodpovednosť za nehody? Je čas, aby sa týmto otázkam venovali europoslanci.

 „Prvá vec je, že vždy musíte ľuďom pripomenúť, že robot nie je človek a nikdy ním nebude,“ ozrejmuje Mady Delvaux zo skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v európskom parlamente a dodáva  „robot je schopný prejaviť empatiu, ale nikdy ju nebude cítiť. Môžete byť na nich fyzicky závislí pri plnení niektorých úloh, avšak nikdy si nesmiete myslieť, že robot je človek a že k vám niečo cíti.“

Môžu byť síce bez emócií, ale nie sú oslobodení od pravidiel. Ak robot niekomu spôsobí ujmu, je potrebné spôsobenú škodu nahradiť  a to nie len zo strany jeho majiteľa, ale aj zo strany jeho dizajnérov, výrobcov a užívateľov.

Viac..  Strážcovia prístupu musia dodržiavať všetky povinnosti vyplývajúce z aktu o digitálnych trhoch

V centre tejto debaty sú samoučiace sa roboty, ktoré sú navrhnuté tak, aby vykonávali vlastné rozhodnutia. Europoslanci navrhli ich povinné poistenie, pretože sú menej predvídateľné, ako ich predchodcovia. Vo väčšine členských štátov EÚ legislatíva v oblasti civilného využívania robotov prakticky neexistuje.  Europoslanci dúfajú, že sa im čoskoro podarí vyriešiť tieto otázky v rámci celej EÚ.

O oma

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices