bitcoin
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Martin Lindák: Čína narobila chaos s Bitcoinom

Za posledné dva týždne sa so správami o Bitcoine roztrhlo vrece. Vďačíme tomu najme Číňanom, ktorí vyvolali chaos. Avšak okrem ceny sa objavili aj iné správy, či už o jeho akceptácii alebo využití technológie Blockchain v Gruzínsku.

Pred dvoma týždňami som sa nechcel venovať cene, avšak kvôli ošiaľu, ktorý to spôsobilo, sa jej venovať musím. Koncom roka začal cena Bitcoinu neuveriteľne stúpať, až sa 5.januára dostala na úroveň pod 1200 dolárov. A potom nasledoval výdych, pričom sa v týchto dňoch pohybuje nad 800 dolármi. Čo spôsobilo tento obrovský nádych a výdych? Čína. Čína má v krypto-svete najväčšie slovo. Sídli tu väčšina výpočtovej sily(minerov) a na burzách ako BTCC alebo Huobi sa zobchoduje najviac Bitconov. Príčinou bola vláda, tej sa nepáči, že Čínsky juan klesol za rok voči doláru o 5% a ďalej stráca na hodnote. Snažila sa to riešiť kapitálovými kontrolami (obyvatelia si za rok mohli vymeniť v prepočte len 50 000 dolárov) a obmedzením nákupov zlata, aby z krajiny neodtekala národná mena. A tak sa obyvatelia presunuli do Bitcoinu, prostredníctvom ktorého sa väčšina dostala k doláru. To spôsobilo rast ceny. Následne vláda vyhlásila, že klepne burzám po prstoch. A to bol práve ten výdych.

Paradoxom celej situácie je India, ktorá si toho vôbec nevšimla. Tam sa obchoduje stále viac a cena sa tam pohybuje o 17% vyššie než je priemer na ostatných burzách vo svete. Avšak prípad z Číny je dobrým príkladom toho čo sa stane, keď sa začne vláda zaujímať o Bitcoin. Osobne sa obávam, čo sa stane, keď sa rozhodnú vlády zakázať bankám posielať peniaze na burzy. Alebo v prípade, keby prešiel návrh Európskej komisie, ktorá navrhla aby BTC burzy vyžadovali od obchodníkov identitu, ktorú by párovali s peňaženkami. Keďže na internete si viete dohľadať všetky transakcie z/do peňaženky, avšak adresa peňaženky je anonymná až dovtedy kým sa ku nej niekto neprihlási.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

Na jednej strane je pravdou, že už existujú decentralizované burzy ako Bitsquare či LocalBitcoins, kde posielate BTC/národnú menu priamo na účet kupujúcemu/predávajúcemu. Na strane druhej si myslím, že by to značne poškodilo meno kryptomien. Avšak čím neskôr sa to stane tým je to menej pravdepodobné, keďže kryptomeny a ich technológia Blockchain začína byť viac a viac populárnejšia.

Keď už sme pritom využití Blockchainu, tak Gruzínsko ho začne využívať ako “register nehnuteľností”. Minister spravodlivosti toho síce ešte viac nepovedal k technickým detailom, ale vláda spolupracuje so spoločnosťou BitFury, ktorá má v komunite dobré meno práve kvôli vývoju takýchto platforiem v spojitosti s Blockchainom. Podobné testovanie už prebieha napríklad vo Švédsku.

Keby ste šli náhodou ku severným susedom do Poľska alebo sa zohriať do Španielska, tak máte možnosť zameniť Bitcoin alebo národnú menu na viac ako 10000 miestach. Spolupráca spoločností Halcash a Holytransaction zjednodušene poskytuje zamieňanie BTC za menu prostredníctvom mobilnej aplikácie a bankomatu. V opačnom smere to funguje prostredníctvom obchodníkov, ktorý takúto možnosť poskytujú. Keďže vložiť peniaze môžete nanajvýš do bitcoinových bankomatov.

Rozšírenie Bitcoinu sa už prejavuje aj v Japonsku. Počet obchodníkov, ktorí akceptujú Bitcoin vzrástol za rok 4-násobne, na približne 4200 miest. Krajina, kde najprv skrachovala burza Mt.Gox, ktorá mala v tej dobe významný dopad na Bitcoin, ho v roku 2016 oficiálne uznala za menu. A to sa stalo hybnou silou jeho rozširovania.

Komentár pripravil Martin Lindák, Nadácia F.A. Hayeka. 

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices