odpad
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Švédi musia dovážať odpad z iných krajín. Vymysleli revolučný recyklačný systém

ŠTOKHOLM / Švédi vymysleli revolučný techniku, ktorá mení doterajší pohľad na recykláciu odpadu. Ich systém je dokonca taký pokrokový, že táto škandinávska krajina musí už niekoľko rokov dovážať odpadky z iných európskych štátov. Export zaisťuje, že miestne preteky stále bezproblémovo fungujú a ľudia, ktorí sú v nich zamestnaní, neprichádzajú o prácu.

Švédi ako jediní používajú spálený odpad na výrobu elektrickej energie, ktorá pomáha miestnym vykurovať príbytky počas mrazivej zimy. Podľa denníka The Independent zhruba päťdesiat percent elektrickej energie, ktorú Švédi využijú, pochádza z obnoviteľných zdrojov.

„V krajinách EÚ je zákaz skládkovania, takže namiesto zaplatenia pokuty, posielajú členské krajiny odpad nám. Je to služba pre nich. Mali by ale začať budovať svoje vlastné závody, hovorí Anna-Carin Gripwallová, zástupkyňa švédskej recyklačné asociácie.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Švédsko má po celej krajine postavených 32 závodov, v ktorých sa premieňa odpad na energiu. Tieto továrne spália takmer dva milióny ton odpadu ročne, čo je viac ako polovica celkovej produkcie odpadkov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices