ZITNANSKA
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Neviem, či náš ešte môže niečo šokovať

Europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA), bývalá novinárka a mama troch detí, pôsobí v Európskom parlamente už viac ako dva roky. Po prvom „polčase“ jej mandátu sme sa spýtali nielen na jej pracovné plány v roku 2017, ale aj akým smerom sa tento rok bude uberať politika v Európe.

Prvý tohtoročný Štrasburg začal trošku nezvyčajne, a to hlasovaním o novom predsedovi Európskeho parlamentu. Výsledky sú už známe. Ste s nimi spokojná?

Priznám sa, že od začiatku mala moju plnú podporu Helga Stevens, a to nielen pre to, že sme kolegyne v rovnakej frakcii (pozn. Skupina európskych konzervatívcov a reformistov). Skutočne obdivujem jej prácu, profesionalitu a nasadenie, a nemôžem nespomenúť, že je nepočujúca. Určite by predsednícke žezlo v jej rukách bolo veľkým prínosom, a to nielen pre európsku politiku, ale aj spoločnosť. Som vďačná aj za to, že kandidovala a vyslala tak motivačný signál všetkým ľuďom so zdravotným postihnutím. So zvolením Antonia Tajaniho som však dá sa povedať spokojná, lebo reálne hrozilo, že by vedenie parlamentu opäť ovládli socialisti. Navyše veľkú koalíciu medzi socialistami a ľudovcami by teraz mohla nahradiť stredopravá koalícia, čo by bola dobrá správa pre Európu.

Okrem tejto zmeny sa dejú v Európe aj ďalšie. Britská premiérka Theresa May oznámila tento týždeň odchod z jednotného európskeho trhu, blížia sa voľby v Holandsku, Francúzsku, Nemecku.

Turbulentné obdobie je tu už dlhšie a preto si nie som istá, či nás po ekonomickej kríze, Brexite a  stále väčšom úspechu populistických strán môže vývoj tohtoročných udalostí ešte šokovať. Určite však pôjde o medzníkový rok, ktorý ukáže ďalšie smerovanie Európskej únie. Tento rok si pripomenieme aj 60 rokov od podpisu Rímskych zmlúv, ktoré boli jedným zo základov neskoršej európskej integrácie. Európa prešla odvtedy veľký kus cesty, no je dôležité, aby sme mali na pamäti historické súvislosti, ktoré boli motiváciou k spojenectvu. Jednotnejší hlas bude potrebný aj v zahraničnej politike, či už vo vzťahu k Rusku, alebo k zmenám v Bielom dome.

S novým rokom odovzdalo Slovensko predsednícku štafetu Malte. Už počas nášho predsedníctva v Rade EÚ sa hovorilo, že nás čaká neľahká úloha, no zdá sa, že Malťania to nebudú mať jednoduchšie.

Malta si ako ústrednú tému zvolila „rEUnion“, čo je v súvislosti s už spomínaným trendom dobrý začiatok predsedníctva. Práve prepojenie občanov a politikov je tou správnou cestou k správnym riešeniam výziev. Je na čase, aby sme do vecí verejných zapojili čo najširšiu verejnosť, aby nikto nemal pocit, že sa rozhoduje „o ňom bez neho“. Hlavnou prioritou tohto ostrovného štátu bude prirodzene migrácia a ja verím, že aj na základe skúsenosti z terénu zvládnu úlohu dôstojne.

Ste členkou výboru pre zamestnanosť a sociálne veci, podpredsedníčkou výboru pre práva žien. Aké témy budú rezonovať v roku 2017 v týchto výboroch?

Dlhodobo sa venujem právam ľudí so zdravotným postihnutím, a preto mi veľmi záleží na kvalitnom znení smernice o prístupnosti digitálnych tovarov a služieb, na ktorej momentálne pracujú viaceré výbory. Tento tzv. European Accessibility Act predložila Komisia v decembri 2015- a ide o významný dokument nielen pre ľudí so zdravotným postihnutím, ale aj napríklad pre seniorov. Predaj cestovných lístkov v automatoch, hlasové informácie o meškaní vlakov, využívanie bankových služieb cez internet sú služby, ktoré v Európe nemôžu využívať milióny ľudí. Práve táto smernica má zaručiť odbúranie bariér v celej Európe a sprístupniť ich aj nevidiacim, či nepočujúcim. Niektoré firmy sa obávajú, že by zmena legislatívy pre ne znamenala neprimeranú finančnú záťaž, a preto intenzívne pracujeme na kompromisoch. Som však presvedčená, že rozšírenie okruhu zákazníkov o milióny ďalších a odstránenie bariér v obchode medzi členskými štátmi im v skutočnosti môže pomôcť.

Na tomto dokumente pracujete aj ako tieňová spravodajkyňa. Aké ďalšie dokumenty Vám „ležia na stole“?

Dokumenty určite neležia, práca na nich je v pohybe. Napríklad pokiaľ ide o tzv. Skills agendu o uznávaní zručností v Európe, stretnutia s odborníkmi, neziskovým sektorom, zástupcami firiem, či Komisiou prebiehajú už niekoľko mesiacov. Európa zápasí s vysokou nezamestnanosťou mladých na druhej strane množstvo firiem hlási, že nedokáže nájsť vhodnú a kvalifikovanú pracovnú silu. Musíme zatraktívniť odborné vzdelávanie, skvalitniť duálne vzdelávanie, povzbudiť mladých k účasti na neformálnom vzdelávaní, napríklad vo forme dobrovoľníckych aktivít, no následne musíme tieto zručnosti a získané vedomosti aj vedieť odmerať, overiť a v neposlednej miere aj uznať. V rámci tejto agendy bude napríklad revidovaný Europass a pracujeme na tom, aby sa program širšie venoval aj dobrovoľníctvu.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

A pokiaľ ide o výbor pre práva žien?

Tam pracujem napríklad na správe, ktorá podporuje aktívne ženy na vidieku. Je to téma môjmu srdcu blízka, keďže už tretí rok spolupracujem s Vidieckym parlamentom na Slovensku a každoročne pozývam víťazky súťaže Vidiecka žena roka na návštevu do Európskeho parlamentu. Podnikateľky, živnostníčky, remeselníčky, političky, jednoducho všetky aktívne ženy v odľahlých oblastiach majú môj veľký obdiv. Hoci v porovnaní so ženami v mestách musia čeliť viacerým „znevýhodneniam“ -vzdialenosti od väčších miest, nedostatočnej infraštruktúre, nedostatku služieb aj napriek tomu pokračujú vo svojej práci v plnom nasadení. Tieto ženy majú moju plnú podporu.

Europoslanec môže každý rok pozvať do Európskeho parlamentu istý počet návštevníkov. Už viete, koho okrem žien aktivistiek privítate tento rok, či sa pýtam priskoro?

Tak ako každý rok, aj tento chcem umožniť návštevu parlamentu ľuďom, ktorí takúto možnosť doposiaľ nemali resp. majú len minimálne možnosti, ako vycestovať. Pre rodiny s deťmi so zdravotným postihnutím ide o výnimočný zážitok, mnohé sa dostanú do zahraničia vôbec po prvýkrát. Zároveň majú možnosť vidieť na vlastné oči fungovanie európskych inštitúcií, snažíme sa im sprostredkovať stretnutia aj s inými europoslancami, ktorí sa venujú agende im blízkej. Minulý rok sa napríklad špeciálni olympionici stretli s mojím kolegom z Rakúska Heinzom Beckerom, českou europoslankyňou Martinou Dlabajovou, s ktorými sme spoločne bojovali za navýšenie rozpočtu pre ich tohtoročné hry v Grazi. Mimochodom. Práve s týmito kolegami sa chystáme už o pár týždňov ísť  podporiť športovcov na zimnú špeciálnu olympiádu aj osobne, už teraz sa veľmi teším. Okrem detí s autizmom či Dawnovým syndrómom mi bude cťou pozvať aj deti a učiteľov z programu Teach for Slovakia, no a nebudú chýbať ani víťazi debatnej súťaže, či projektu Nenápadní hrdinovia, ktorých taktiež pozývam každoročne.

Keby ste mohli spomenúť niektoré Vaše ďalšie plány a aktivity, ktoré Vás čakajú v priebehu tohto roka, ktoré by to boli?

Sú témy, na ktorých pracujem s mojim tímom dlhodobo a chceme v nich pokračovať aj tento rok. Mnohé sa priamo dotýkajú Slovenska a využívania, respektíve nevyužívania eurofondov. Napríklad v oblasti sociálnych služieb máme k dispozícii nemalé finančné prostriedky, aby sme zabezpečili ľuďom so zdravotným postihnutím, deťom v detských domovoch, alebo seniorom prechod z ústavnej starostlivosti na komunitnú, napriek tomu im to nie je umožnené. Peniaze sú aj na asistentov učiteľa, ktorí sú nevyhnutní pre deti so zdravotným postihnutím. Hoci je v zahraničí ich prítomnosť na školách bežnou praxou, na Slovensku bežíme spolu s učiteľmi, rodičmi, deťmi a asistentmi beh na dlhé trate. Plánujem sa intenzívnejšie venovať aj problematike prevencie zadlžovania sa, lebo ešte príliš veľa ľudí sa dostáva do začarovaného kruhu dlžôb. No aby som nezakončila tento rozhovor pesimisticky, veľmi sa teším na pokračovanie projektu Kino bez bariér, ktoré je skutočne bez akýchkoľvek bariér a pre všetky detičky bez rozdielu, a na už tretí ročník Pub quizu, z ktorého výťažok pôjde opäť na dobrú vec 🙂

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Jana Žitňanská.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices