Holocaust v EP
Spomienka na obete holokaustu v Európskom parlamente. PHOTO: © European Union- EP.

Aj Európsky parlament si uctil obete holokaustu

Poslanci Európskeho parlamentu a zástupcovia židovských komunít si v Bruseli spoločne pripomenuli blížiaci sa Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V 40. rokoch minulého storočia nacisti vyvraždili okolo 6 miliónov židov. Predseda Európskeho parlamentu to označil za „najväčšiu tragédiu v dejinách Európy“ a poznamenal, že pripomenúť si ju je dôležité preto, aby sme sa podobným chybám vyvarovali v budúcnosti.

Antonio Tajani vyjadril svoje znepokojnenie nad tým, že v Európe žije čoraz menej židov a aj voči nim panuje nenávisť a násilie. To že spomíname na naše chyby z minulosti, nám podľa neho slov pripomína, že „Európa si vždy vedela vziať z ponaučenie do svojej minulosti a vybudovať tak budúcnosť založenú na slobode, demokracii a rešpektovaní ľudskej dôstojnosti.“

My, európski židia, chceme ostať v Európe a chceme jej byť verní ako sme vždy boli. Rátame s tým, že Európa nám bude naďalej ukazovať svoju vernosť, vernosť myšlienke, že židia tu majú budúcnosť,“ povedal predseda Európskej židovskej kongregácie Dr Moshe Kantor.

Beate Klarsfeld, vyslankyňa UNESCO pre vzdelávanie o holokauste, ktorá vyšetrovala zločiny žijúcich nacistov a pomohla ich dostať pred súd, hovorila o tom, ako sa Nemecko po holokauste premenilo na „nový národ,  novú krajiny s novým duchom.“ Varovala pred tým, ako sa v reakcii na migračnú krízu znovu dostáva k slovu rasizmus a xenofóbia. „Každý z nás si musí dávať pozor a zaviazať sa k občianskej angažovanosti,“ odkázala.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Podujatia sa zúčastnil aj bývalý britský premiér Tony Blair. Je totiž predsedom Európskej rady pre toleranciu a zmierenie. Do Bruselu pricestoval aj ruský režisér Andrej Končalovski, držiteľ ocenenia za svoju tvorbu, v ktorej odsudzuje extrémizmus a netoleranciu.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. januára. V tento deň v roku 1945 sa sovietskym vojskám podarilo oslobodiť koncentračný tábor v Osvienčime.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices