zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 3. týždňa 2017

TÉMOU UPLYNULÉHO TÝŽDŇA BOL AJ BREXIT

VEĽKÁ BRITÁNIA: Minulotýždňové pondelkové vyjadrenie tamojšej premiérky Theresy Mayovej, že Veľká Británia postupne preruší svoje zväzky s EÚ [tzv. tvrdý brexit] poslalo britskú libru smerom nadol, až pod hranicu 1,20 GBPUSD, čo bolo jej 3- mesačné minimum. Zotaveniu libry dopomohli zase Trumpove vyhlásenia, že obchodná dohoda medzi USA a Britániou by mohla čoskoro uzrieť svetlo sveta. Utorkový prejav britskej premiérky už potlačil obavy z tzv. tvrdého brexitu tým, že ho aspoň trochu objasnila, čo poslalo libru na rekordne vysoké hodnoty. Podobu, v ktorej sa má brexit realizovať chce nechať na hlasovanie oboch snemovní parlamentu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Najvyšší súd by mal 24. januára potvrdiť, či aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy má odklepnúť britský parlament. Vo svojom prejave vyjadrila záujem o čo najužší obchodný vzťah s EÚ a uzavretie obchodných dohôd vrátane colnej dohody. Zároveň zdôraznila, že Británia opustí jednotný trh, ktorý okrem iného umožňuje aj voľný pohyb osôb. Práve obmedzenie pohybu ľudí prichádzajúcich do Británie bol jeden z hlavných dôvodov voliteľov brexitu. Z tohto dôvodu nie je možné zachovať čiastočné ani pridružené členstvo v EÚ, avšak v bezpečnostnej, zahraničnej a obrannej politike by chcela britská vláda pokračovať aj naďalej. Ambiciózne plány premiérky len za tento deň vystrelili libru nahor voči doláru o viac ako 3 % nad hladinu 1,24 GBPUSD a euro voči libre oslabilo o takmer – 2% na úroveň 0,8629 EURGBP. Ekonomické dopady brexitu na Britániu aj EÚ budú závisieť od toho, aké obchodné dohody nakoniec obe zoskupenia uzatvoria. V rámci príprav na brexit sa Británia snaží a bude snažiť uzatvárať dohody o voľnom obchode s viacerými krajinami, ktoré sú jej obchodnými partnermi. Uplynulý týždeň britský minister zahraničných vecí Boris Johnson oznámil snahu o uzavretie dohody o voľnom obchode s Indiou.

NEMECKO: Nemecký index ekonomického sentimentu ZEW zverejnený minulý týždeň síce zaostal za očakávaniami, napriek tomu sa ale vyvíjal veľmi priaznivo. ZEW index v oblasti očakávaní budúceho vývoja za január vzrástol na 16,6 bodu z decembrových 13,8 bodu, avšak trh odhadoval vyšší rast na úrovni 18,4 bodu. V oblasti hodnotenia súčasnej situácie ZEW index vzrástol na 77,3 bodu z decembrovej hodnoty 63,5 bodu.

EURÓPSKA ÚNIA: Eurostat minulý týždeň potvrdil decembrový cenový vývoj v krajinách EÚ. Inflácia v eurozóne v decembri 2016 vzrástla až na hodnotu 1,1 % a v únii ako celku na úroveň 1,2 %, čo predstavuje výrazné zrýchlenie oproti novembrovej úrovni 0,6 %. Pre porovnanie, v decembri 2015 predstavovala inflácia v eurozóne aj v EÚ len 0,2 %. Jednoznačne sa teda ukazuje, že spotrebiteľské ceny začínajú mieriť smerom nahor. Pod decembrové zvyšovanie cien v menovom bloku sa podpísalo hlavne zdraženie na pumpách v dôsledku zvyšujúcich sa cien ropy a taktiež rast cien potravín. Napriek výraznému oživeniu cien je však cenový rast stále pod inflačným cieľom ECB [2 %]. Najvýraznejšie, tempom nad 2 %, rástli ceny v Estónsku, Belgicku, ČR a v Lotyšsku a Litve. K medziročnému poklesu cien došlo v decembri ešte v 2 krajinách – v Bulharsku a Rumunsku.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

USA: Čo sa týka amerických makrodát, tak minulý týždeň bol bohatý na pozitívne výsledky. Inflácia splnila trhom očakávanú hodnotu, a to 2,1 % medziročne. Priaznivo sa vyvíjala aj priemyselná výroba, ktorá v decembri oproti minulému mesiacu vzrástla o 0,8 %, pričom trh odhadoval rast len o 0,6 %. Pozitívne prekvapil počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, ktorý klesol na 234 tis. z predchádzajúcej hodnoty 249 tis., pričom trh očakával 252 tisíc žiadostí. Pod prahovou hodnotou 300 tisíc sa už nachádza 98. týždeň za sebou, čo je najdlhšie od roku 1970. Práve tento ukazovateľ naznačuje, že americká ekonomika je v dobrej kondícii a trhu práce sa darí. Taktiež výstavba domov a bytov za posledný mesiac minulého roku medzimesačne vzrástla o 11,3 % [v novembri vykazovala pokles o -16,5 %], čo odráža silný ekonomický vývoj, keďže developeri stavajú vtedy, keď je priaznivá situácia na trhu práce, t. z. nezamestnanosť je nízka a mzdy rastú.

ČÍNA: Medzinárodný menový fond MMF vylepšil svoju prognózu rastu druhej najväčšej ekonomiky sveta. Po novom by mal rast čínskej ekonomiky v tomto roku dosiahnuť 6,5 %, čo je o 0,3 p. b. viac v porovnaní s predchádzajúcou prognózou fondu. MMF ale zároveň kritizuje vysokú zadlženosť Číny, ktorá zvyšuje riziko jej prudkého spomalenia v nasledujúcich rokoch. Zadlženosť krajiny pritom stále narastá, keďže jej politickí predstavitelia sa snažia prostredníctvom úverov smerujúcim do ekonomiky zabrániť spomaleniu rastu HDP a poklesu pracovných miest.

SLOVENSKO: V závere uplynulého roka miera evidovanej nezamestnanosti podľa ÚPSVaR v decembri klesla na úroveň 8,76 %. Ide o najnižšiu hodnotu od roku 2008, kedy sa pohybovala na úrovni 8,39 %. V priebehu celého vlaňajška evidovaná nezamestnanosť klesala, pre porovnanie, v januári 2016 sa nachádzala ešte na úrovni 10,39 %. Zverejnenej miere nezamestnanosti zodpovedalo 237 977 uchádzačov o prácu. Celková miera nezamestnanosti predstavovala v decembri 10,16 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices